ЕС: САЩ, Китай и Русия да работят, за да избегнат търговския конфликт и хаос

Туск говори след среща с китайския премиер, като част от ежегодната среща на върха между ЕС и Китай,

Европейският съюз в понеделник призова САЩ, Китай и Русия да работят заедно, за да избегнат търговския „конфликт и хаос“ и за да предотвратят преминаването му в бурна конфронтация, предава AFP, цитирана от "Фокус" .
„Общо задължение е на Европа и Китай, но и на Америка и Русия, не да унищожават (глобалния търговски ред), а да го подобряват, не да започват търговски войни, които толкова често в историята се превръщат в горещи конфликти“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Пекин. „Все още има време да бъде предотвратен хаосът и конфликтът“, допълни той.

Туск говори след среща с китайския премиер Ли Къцян, като част от ежегодната среща на върха между ЕС и Китай, която се откри против фона на растящата икономическа конфронтация между Китай и САЩ и по-широкия глобален търговски раздор.
Срещата между китайски и европейските представили в Пекин, които включваха и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, идва докато Тръмп се подготвя да проведе разговори в Хелзинки с руския лидер Владимир Путин.
„Светът се нуждае от реформи, вместо от конфронтации“, заяви Туск.
„Затова призовавам нашите китайски домакини, но и президентите Тръмп и Путин, да започнат съвместно този процес чрез реформа на Световната търговска организация. Днес сме изправени пред дилема, дали да играем твърда игра, като митническата война и конфликтите в места като Украйна и Сирия, или да търсим общи решения базирани върху справедливи правила“, допълни още европейският председател.