ЕС критикува руската атака с паспортите за Източна Украйна

Спорният указ, подписан от руския президент Владимир Путин е още една атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия

Европейският съюз разкритикува Москва, че улеснява получаването на руски паспорти в районите на Източна Украйна, наричайки решението й „нова атака срещу разрушения от войната суверенитет на страната“, предава AFP.
Спорният указ, подписан от руския президент Владимир Путин „е още една атака срещу суверенитета на Украйна от страна на Русия", подчерта в изявление говорителят на Федерика Могерини.

„Времето на такова решение веднага след президентските избори в Украйна ... показва намерението на Русия да дестабилизира още повече Украйна и да изостри конфликта", добави говорителят на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност.
По-рано Германия и Франция също разкритикуваха Москва за улесняването на процедурите за получаване на руски паспорти в Източна Украйна, като заявиха, че решението подкопава Минските споразумения.

„Заедно с Франция осъждаме руския указ, който би облекчил предоставянето на руско гражданство на хората в някои части на Източна Украйна", се казва в съобщение от Министерството на външните работи на ФРГ, публикувано на официалната му страница в социалната мрежа „Туитър“.