Ердоган обвини Нетаняху за атаката на Иран срещу Израел

Упрекна и международната общност

Реджеп Таип Ердоган

Реджеп Таип Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган посочи израелския премиер Бенямин Нетаняху като основен виновник за първата в историята директна атака на Иран срещу Израел. Той не отправи никакъв упрек към Иран като извършител на агресията.   

„Главният отговорник за напрежението, което сграбчи сърцата ни вечерта на 13 април, е Нетаняху и неговата кървава администрация“, твърди турският лидер, цитиран от вестник "Сабах" и БГНЕС.

Ердоган, който постоянно критикува Израел, упрекна и международната общност:

„Тези, които мълчаха месеци наред за агресивното отношение на Израел, веднага осъдиха иранския отговор. Самият Нетаняху е първият, който трябва да бъде осъден."

Според него нападението на Израел на 1 април срещу иранското консулство в Дамаск е нарушение на международното право и "е капката, която преля чашата". 

Израелската страна тогава заяви, че цел на атаката са били само терористи, които са участвали в нападения срещу Израел.  

Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети срещу Израел в късните часове на 13 април в отговор на израелската бомбардировка на консулския отдел на посолството му в Дамаск. Почти всички снаряди бяха прихванати от Израел и неговите съюзници. 

След нападението на Иран срещу Израел, Турция призова за "край на ескалацията" в Близкия изток, заявявайки, че има риск от разпалване на регионална война, но отново без никакъв упрек към Техеран.