Елена Йончева прегря: "България пропада!"

Агресия навсякъде, убийства, набези по селата, обрисува апокалиптична картина депутатката от БСП

Елена Йончева

Елена Йончева

Всеки вот на недоверие към правителството на Борисов е загъснял вот. От това страда всеки български гражданин, обясни в студиото на "Лице в лице" на бТВ мотивите за предстоящия вот Елена Йончева, говорител на ПГ на БСП. На въпрос не преигравате ли, като казвате, че правителството на Борисов е опасно за всеки български гражданин, това не е ли прекалено, тя отговори: "Не, не е прекалено. Като казвам "всеки български гражданин", не говоря за тази част, която един депутат от ГЕРБ нарече шайка, а именно организирана престъпна група. Той визираше именно ГЕРБ", разясни Йончева. "Ние работим с инструментите на демокрацията, а как може да се бориш с тези инструменти, ако имаш срещу себе си организирана престъпна група, по думите на този доскорошен депутат от ГЕРБ (пак уточни тя, явно внимавайки да не се наложи да го доказва пред съда). Вотът на недоверие е един сигнал, да информираме какво се случва в държавата, разясни тя.

Помолена да уточни какво се случва, че се налага този вот, Йончева обрисува апокалистична картина. "Става дума за агресия навсякъде, убийства, набези по селата, обещанието на премиера на това правителство, че ще осигури във всяко населено място по един полицай - както виждате, всичко това се превръща в някаква шега, водевил, цирк. Разкриваемостта на кражбите е под 75 процента. Телефонните измами - 85 процента неразкрити. МВР не се справя със своята работа. Една от причините за това е, че само през последните 2 години са направени  20 поправки в закона за МВР, има раздут административен щат, а хората, които ни охраняват, са с мизерни заплати. Полицията няма самочуствие, няма достойнство. Заплатите им са ниски." Какъв е изходът? "Специалистите трябва да кажат", измъкна се Йончева.

У нас има най-ниските заплати, най-ниските пенсии, хората едвам оцеляват, посочи тя. България пропада, хората не издържат вече. Мечтата на всеки човек е да се махне от България, изброи още Йончева. Но не можа да отговори на въпроса: а дали преди Борисов бяхме "цъфнали и вързали"?