Поптодорова: Украйна е видимата цел на Путин, стратегическата е съвсем друга

Путин надъхва нездрави патриотични страсти и мракобесен, неверен образ на събитията в света, България не е готова за това

Елена Поптодорова

Елена Поптодорова

Все още сме на фаза блъфове и стремеж за надмощие. Мисля, че отдавна го казахме – Украйна е видимата цел, декларираната цел на Кремъл, но същинската, стратегическа цел е надмощие или поне равностойно противопоставяне на Русия срещу НАТО и срещу Запада. Това каза за "Фокус" Елена Поптодорова, дългогодишен посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

"Моделите на поведение сега на Русия са точно такива, каквито знаем от по-рано – подготовка на Русия, предвоенна подготовка на Русия за конфликт с НАТО, със Запада. И това никога не е било скрито. Аз пак ще върна годините малко назад, преди същинското навлизане на Русия в Украйна, когато помните, че имаше едни две на брой писма, които Путин изпрати – мисля, че беше ноември 2021 г., с адресати президента на САЩ и генералния секретар на НАТО. Т.е. Русия с другиго не разговаря. Държави като нашата, те са абсолютно нематериални, те са безпредметни, безинтересни. Значи трябва да се договори с двете големи сили – САЩ и НАТО, как да се раздели светът, как да се разпредели сферата на влияние. Тогава Путин поиска нищо по-малко от това – да се върнат границите на НАТО към 1997 г. И тъй като това няма как да се случи, защото всички държави – това трябва непременно да го повтаряме, да го разказваме, да го напомняме – всички ние сме влезли и сме станали членове на НАТО по собствената ни молба и желание. България, както всички останали вече 32 държави членки – няма да спра да напомням, Финландия, Швеция, последни – ние внесохме официално на най-високо държавно ниво молбите си за членство в НАТО. Това е станало по собствено национално суверенно желание. И опитът на Путин тотално да заличи държавите, като политика, изработена в самите държави, и да се опитва да договаря нашите съдби с най-силните на деня – САЩ и НАТО, те няма къде да отидат, нямат бъдеще и както знаете, тези две писма нямаха отговор. И оттогава насетне какъв е вече отговорът на Путин – това е подготвяне на самата Русия с възможните наоколо сателитни държави – Беларус е най-очевидната, разбира се, то май няма и много други, защото Китай също е предпазлив, може би Северна Корея като доставчик на ракети би се добавила в това число, но не повече от това. Но това, което става и което за мен подсказва поне за обозримото бъдеще необратими тенденции, това е начинът, по който Путин милитаризира руското общество", коментира тя.

"Той надъхва нездрави, нерационални патриотични, както ние имаме вариант патриотарски страсти. Той премоделира цялата образователна система на Русия, нарече учените "предатели“. Създаде някаква нова ортодоксална религиозност така, че и църквата да бъде вкарана в целия план. Младото поколение – то се възпитава да възприема Запада като смъртен враг, в битка едва ли не за оцеляването на Русия, която видите ли, е нападана отвсякъде. Изгражда се един много мракобесен образ на събитията в света, който е тотално неверен. Жените – абсолютно ретроградна роля на жените. Те не са годни за друго, освен за възпроизводство и за поддръжка на тази да я наречем патетична политика. И всичко това се изгражда в руското общество, което според мен прави много, много трудно бъдещето, защото няма как без нагласи в съответното общество и правителствата да взимат правилните решения. И със съжаление трябва да кажа – ние сме обречени за години напред на едно много напрегнато съжителство, което не мога да нарека мирно съжителство с Русия, по-скоро една студена война, но вече още по-сложна, още по-трудна, като си имат предвид съвременните средства не просто на пропаганда – на диверсия, на саботаж. Защото други данни, които излизат от разузнавателните агенции на различни държави – тук е Германия, Швеция, разбира се Великобритания, националните служби за сигурност буквално преди дни излязоха с предупреждения за това, че Русия подготвя саботажи в съответните държави, които по-скоро целят да разбият европейското единство и разбира се единството в рамките на НАТО. Така че ни чакат много, много сложни, много трудни години. Не съм сигурна, че ние особено като България сме готови за това", каза още Поптодорова.