Експерт с ужасяващо разкритие: Нито една от сградите в района на трагедията няма гръмоотвод

Мълниезащитните системи са унищожени при ремонти, заяви Радослав Калчев

След трагичния инцидент, при който мълния уби мъж в столичния квартал „Люлин”, се повдига въпросът пазят ли ни гръмоотводите върху сградите. Експертът по мълниезащита Радослав Калчев разкри в "Здравей, България" по Нова телевизия каква е причината за смъртта на разхождащия кучето си столичанин.

"Нито една от сградите в района на инцидента няма действаща мълниезащита. Най-вероятно, когато е бил построен блокът, е имало такава. През годините обаче се правят ремонти и част от тези мълниезащитни системи са унищожени. Липсва контрол, процесът е оставен на доизживяване”, посочи експертът. .„Няма как да разчитаме на това съседните сгради да ни защитят при гръмотевична буря. Трябва да сме на закрито. Нямаме работа навън", добави той.


Той допълни, че по време на гръмотевична дейност е важно човек да стои далеч от дървета и стълбове, както и от метални предмети. „Не трябва да отваряме чадър. Краката трябва да са прибрани, защото мълнията се разпространява по земната повърхност. Максимално бързо трябва да се евакуираме към закрити места, за да не се озовем под въздействието на мълниите.”, каза още Радослав Калчев.