Еленко Божков: Договорът за руски газ трябва да се предоговори

Цените на тръбния газ у нас са най-ниските сред всички европейски потребители на руски газ, заяви проф. Атанас Тасев

Еленко Божков

Еленко Божков

„Договорът за руски газ трябва да се предоговори съгласно това, което е постигнато от Европейската комисия”. Това заяви пред Нова тв бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков.

Загубихме година и половина ценно време за преговорите за "Турски поток". Полша и Словакия са далеч пред нас. Създадената работна група не направи нищо. Не е ясно и как вървят концесиите за природен газ от шелфа в Черно море, с разширяването на Чирен, посочи още Божков. 

България бави тези преговори, за да се подготви добре за тях, защото, ако не се водят добре, това може да доведе до повишение на цената на синьото гориво, коментира от своя страна енергийният експерт проф. Атанас Тасев. „Цените на тръбния газ у нас са най-ниските сред всички европейски потребители на руски газ”, допълни проф. Тасев.

Относно поскъпването на природния газ Еленко Божков коментира: "КЕВР нямаше какво да направи в случая, за да е по-малко увеличението на цената на природния газ. Цената в момента се определя от дериватите на петрола тип "Брент"."

По думите на Атанас Тасев хлябът и другите стоки от първа необходимост са пазарно ориентирани и не винаги с колкото се вдига цената на природния газ, с толкова се вдига хлябът. Просто се намалява печалбата, заяви Тасев. Проблемът не е цената на енергоносителите, а нивото на доходите, добави той.