Максимална степен на тревога на Синайския полуостров, започна операция срещу терористични организации

Президентът Абдел Фатах ас Сиси е дал срок от три месеца за смазване на ислямисткия бунт, който продължава от години

Египет започна операция за борба с терористични и престъпни организации на полуостров Синай, в някои райони на делтата на река Нил и в Западната пустиня, предадоха Ройтерс и АФП, цитирайки говорител на армията.

Армията и полицията са обявили максимална степен на тревога в тези райони. Президентът Абдел Фатах ас Сиси е дал срок от три месеца за смазване на ислямисткия бунт, който продължава от години.

"Силите за сигурност започнаха тази сутрин да прилагат всеобхватния план за конфронтация с терористичните и престъпни елементи и организации", заяви говорител на армията в изявление, предавано по телевизията, съобщи БТА. Той добави, че операцията ще включва оперативни и учебни маневри, целящи да засилят контрола на страната над граничните пунктове със съседни държави. Населението се призовава да сътрудничи изцяло на силите за сигурност. Египетските сили за сигурност се борят от години с бунт на Ислямска държава в провинция Северен Синай, отнел живота на стотици войници и полицаи. През последната година екстремистите започнаха да нападат и цивилни.