Джон Болтън: Тръмп се възхищава на Путин, ще открие виновника в лицето на Зеленски, а това ще бъде много лошо за Украйна

Последствията за САЩ в целия свят ще бъдат катастрофални, ако бъдещ президент реши да излезем от НАТО

Джон Болтън

Джон Болтън

Метеж – това е единственият начин да бъде свален Путин 

Опасно време за Русия – в Китай помнят, че земите около Владивосток са били техни, казва бившият специален представител на САЩ в ООН и съветник на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност

Интервю на Ксения Соколянская, Current time TV

- Според Вас, кризата с Близкия Изток и Иран по-голяма опасност ли са за глобалния мир от Русия? Председателят на Съвета по национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че Израел се нуждае от помощта на САЩ, но не се ли отнася същото и за Украйна?

- Иран се управлява от група средновековни религиозни фанатици, които се стремят да се доберат до ядрено оръжие. Това е много опасна сила и тя е част от сформиралата се ос „Пекин-Москва". Но Русия е мощна ядрена държава с хиляди бойни глави и средства за изстрелването им. Иран не разполага с това.
Русия вече два пъти започва война срещу Украйна – през 2014-та и през 2022-ра. И нито Украйна, нито Западът успя да отговори ефективно. Така че, разбира се, Русия си остава заплаха, особено заради засилването на тази ос с Китай.
И тази заплаха ще се запази докато Владимир Путин не бъде по някакъв начин отстранен от власт и докато демократичните сили в Русия не получат нов шанс. Аз не знам кога ще се случи това. Не съм голям оптимист. Но дотогава в Русия нищо няма да се промени.

- Агенция Bloomberg съобщи, че Киев се намира в най-уязвимата позиция от началото на войната преди две години. Съгласен ли сте с тази оценка и има ли някакви пътища за изход от тази ситуация?

- Аз мисля, че най-уязвима Украйна беше в началото на пълномащабната война. Руското нападение се провали благодарение на упоритата съпротива и в голяма степен късмет. Руснаците не успяха да превземат летището „Антонов“ в предградията на Киев, където можеха да доставят войските си с транспортни самолети.
Вместо това им се наложи да се строяват в дълги автоколони, които украинците разстрелваха. В това имаше голям дял случайността, макар че отдавам дължимото на украинската съпротива.
Но Украйна можеше много бързо да загуби войната.
Мисля, че Путин чака Тръмп.
Сега съществува опасност, ако САЩ не решат бързо въпроса с помощта за Украйна. На изслушванията в Конгреса стана ясно, че на всеки украински снаряд Русия изстрелва 5–6 свои. Така не може да продължава дълго.
На Украйна и се налага да пести боеприпасите. Най-доброто на което можем да се надяваме, докато минат американските президентски избори е замразяване на конфликта, защото, според мен, Путин чака Тръмп. И ако го изберат за президент, то тогава аз лично ще се тревожа много за съдбата на Украйна.

- Защо законопроектът за помощта на Украйна трудно получи одобрението на Конгреса. Само с Украйна ли е свързано?

- Украйна е само част от проблема. В голяма степен е свързано с растящия изолационизъм на Републиканската партия. Свързвам този процес с личността на Доналд Тръмп, но тази склонност към изолация, това напрежение са съществували винаги. Просто сега всичко това се усили и придоби политическа окраска. Опорка на републиканците става твърдението: „Байдън се тревожи повече за украинската граница, отколкото за нашата собствена граница с Мексико“.
Това, разбира се, е нонсенс. Кризата на мексиканската граница по никакъв начин не оправдава ситуацията с помощта за Украйна. Но това е година на избори, нищо изненадващо.
Аз мисля, че по парадоксален начин, атаката срещу Израел за мнозина в Конгреса може да подейства като шокова терапия и да разберат, че израелците имат нужда от помощ, украинците имат нужда от помощ, тайванците имат нужда от помощ и всичко това е част от един проблем.

- Съдбата на Украйна много силно зависи от изхода на изборите в САЩ. Нека си представим, че Тръмп е победил. Той вече направи няколко гръмки изказвания във връзка с Украйна. И освен това заяви, че иска да извади САЩ от НАТО. Това изобщо възможно ли е?

- Аз съм много обезпокоен от възможното преизбиране на Тръмп, особено в контекста на НАТО и руското нахлуване в Украйна. Аз мисля, че ако Тръмп реално се фокусира, което за него не е лесно, върху въпросите за НАТО, то той може да обяви искане за излизането от Алианса.
Президентите имат право да излизат от всякакви споразумения, и той може да го направи. Последствията за САЩ в целия свят ще бъдат катастрофални, но Тръмп може да вземе такова решение, това е възможно.
И Путин с интерес ще наблюдава дали Тръмп ще направи това, защото излизането на САЩ от НАТО ще го превърне в неефективен не само по отношение на помощта за Украйна, но и за самите страни-членки на Алианса. 
И аз мисля, че Путин внимателно е слушал думите на Тръмп, че може да спре войната в Украйна за 24 часа, което, разбира се, е нелепо. Тръмп каза, че може да организира среща на Путин и Зеленски и така да реши всичко. Това, разбира се, също няма да се случи.
Но когато не успее да намери бързо решение, той ще поиска да намери виновен. Защото няма да види в това своята собствена вина. И ето тук, страхувам се, знаейки как Тръмп се възхищава на Путин, че той почти неминуемо ще открие виновника в лицето на Зеленски. А това ще бъде много лошо за Украйна.

- Тоест, Вие смятате, че Путин следи какво говори Тръмп и, може би, заради това започва все по-често да говори за преговори?

- Аз мисля, че Путин смята, че има предимство в Украйна – заради проблемите с доставките на въоръжение, заради локалните успехи на руската армия на фронта.
И ако в някакъв момент той изведнъж каже: „Тази война много се проточи, дайте да направим примирие и да проведем мирни преговори в Женева“, тогава той фактически ще получи нова руско-украинска граница по линията на съприкосновение на двете армии в момента.
За Украйна това ще бъде равносилно на поражение.

- В интервю  за CNN нарекохте Байдън „позор“, а за Тръмп, че „бълнува“. Какъв резултат от президентските избори би Ви удовлетворил?

- Няма добър изход. През 2020 година, когато изборът беше същия, в Мериленд, където живея, вписах в бюлетината името на Дик Чейни. И тази година ще направя същото. Знам, че Чейни няма да победи, ясно ми е, че това ще бъде един от двамата: Байдън или Тръмп. Но само така мога да изразя неприемането и на двамата. 
Аз смятам, че нито единия, нито другият, заслужава да бъде президент на Съединените щати.
70% от американците в допитванията през последната година казаха, че не желаят повторение на изборите с Тръмп и Байдън. Но получиха именно този избор.

- Не мога да не Ви попитам за Владимир Путин, когото познавате лично. Вече казахте, че не очаквате политическата ситуация в Русия да се промени скоро. Но какъв би могъл да бъде този транзит на властта, за който говорите?

- Единственият начин Путин да бъде свален от власт е това да стане по време на криза в Русия, когато някой от военните или спецслужбите направи метеж.
Руският парламент не е парламент. Няма никакви механизми за смяна на властта, изборите, очевидно, се фалшифицират.
Даже в съветските времена имаше Политбюро на Комунистическата партия, което след Кубинската криза от 1963 година можеше да каже на Никита Хрушчов: „Никита, време ти е за оставка“.
Сега дори такъв механизъм не съществува.
Няма никой, който би могъл да каже на Путин, че му е време да си върви.
Така, че, опасявам се, единственият начин да бъде свален Путин е метеж, а до какво може да доведе такъв сценарий, никой не знае.
Очевидно, най-добрият начин би било смяна на властта, чрез демократични избори и нов опит за съставяне на пълноценен парламент, както опитаха да направят през 90-те години. Но Русия сега е в много по-лоша позиция, отколкото тогава.
Мен много ме безпокои азиатската част на Русия и поведението на Китай там. Напомням, че Владивосток и земите около него са били китайски територии още през 1860-та. В Китай не са забравили това и виждат на север от границата си запаси от минерали, газ и нефт. Това ще бъде много опасно време за Русия. 
И шансовете да стане отново част от Запада, отчитайки нарастващото влияние на Китай, намаляват. 
Така че, каквото и да се случи в Кремъл, един демократичен парламент, независимо по какъв път ще се появи той – избори, преврат или друго – той може да стане последния шанс на Русия да не се разпадне на отделни държави.
Превод: Faktor.bg