Дж. К. Роулинг се опълчи на нов закон срещу омразата в Шотландия

Джоан Роулинг, снимка: БГНЕС/ЕРА

Джоан Роулинг, снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската писателка Дж. К. Роулинг оспорва нов шотландски закон за престъпленията от омраза в поредица свои публикации в социалните мрежи. Тя дори прикани полицията да я арестува, ако смята, че е извършила престъпление, предаде Би Би Си.

Авторката на поредицата книги за Хари Потър, която живее в Единбург, описва няколко транссексуални жени - включително осъдени затворници, активисти за правата им и други, като мъже. Тя е на мнение, че "свободата на словото и убежденията" е на изчезване, ако точното описание на биологичния пол се постави извън закона.

По думите на първия министър на Шотландия - Хумза Юсаф, новата разпоредба ще се справи с "нарастващата вълна от омраза".

Законът за престъпленията от омраза и обществения ред в Шотландия от 2021 г. създава ново престъпление "подбуждане на омраза", свързано с възраст, увреждане, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност. Той обаче не защитава жените като група, която може да е обект на омраза. Очаква се шотландското правителство да включи това по-късно в друг закон за мизогинията, отбелязва още медията, цитирана от Факти.бг.

Джоан Роулинг, която отдавна критикува активисти, борещи се за правата на транссексуалните, написа няколко коментара в X (бившия Туитър) при влизането в сила на новата разпоредба.

"Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на чувствата на мъжете, които изпълняват своята представа за женственост, макар и по женомразки или опортюнистични начини, отколкото на правата и свободите на истинските жени и момичета", написа тя. Роулинг допълни, че "не е възможно да опишем точно или да се борим с реалността на насилието и сексуалното насилие, извършени срещу жени и момичета, или да се справим с настоящото посегателство върху правата на жените и момичетата, ако не ни е позволено да наречем мъжа мъж".