ДС към КГБ: Подготвяме фалшиви новини срещу НАТО, дайте указания

До краха на тоталитарния комунистически режим специален отдел в ДС се е занимавал с „производството” на фалшиви новини

До краха на тоталитарния комунистически режим през есента на 1989 г. специален отдел в Първо главно управление на ДС (разузнаването) се е занимавал с „производството” на фалшиви новини, насочени срещу единството между членовете на НАТО. „Учител” и помощник на ДС в тази дейност, наричана на оперативен език активни мероприятия, е по-големия ѝ „брат” – КГБ. Това разкриват документи от архивите на Държавна сигурност, един от които desebg.com публикува онлайн.

Той представлява секретно писмо до Москва от 6 януари 1989 г., подписано от тогавашния началник на Първо главно управление (ПГУ) на ДС ген. Владимир Тодоров (подписа вдясно на втората страница, б.а.). В писмото началникът на ПГУ информира КГБ, че подготвят редица активни мероприятия по повод 40-годишнината от създаването на НАТО.

Те се изразяват в разпространение на фалшиви „писма от читатели”, които да бъдат разпространени в авторитетни издания в страни като ФРГ, Италия, Португалия. Също така ДС е подготвяла издаването на възвания, листовки и брошури, които също да разпространи по свои канали в натовски страни, включително и съседните Гърция и Турция.

Целта на съдържанието на тези материали е да се разпространяват „вредите”, които НАТО нанася със своите бази в Европа. ПГУ моли КГБ да му изпрати тезисните разработки, както и други материали, които да им бъдат от ползва. Усилията на репресивния апарат на БКП обаче се оказват напразни. Същата година комунизма се сгромолясва, а през 2002 г. България се присъединява като пълноправен член на НАТО. Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „ПГУ-ДС и Варшавският пакт срещу НАТО 1959-1991” на Комисията по досиетата, 2015 г.

nato12.jpg

nato13.jpg