Доц. Момчил Дойчев: У нас няма осъден за измяна и предателство в полза на Русия, защото трябва да се стигне до върховете на държавата

Неосъществените декомунизация, лустрация и дерусификация на масовото съзнание днес са жизнена среда за русофили и русороби-путинофили

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Фашизирани и нацифицирани проруски болшевици искат отново да превърнат България в руска колония

Цивилизованият свят е в явна война с коалицията на авторитарните диктатури - Русия, Китай, Иран и ислямистите, казва пред Faktor.bg политологът и съпредседател на АСБ

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Дойчев, Атлантическият съвет на България (АСБ) винаги е настоявал за обединение и единодействие на атлантическите сили. Макар и трудно сглобката тази година се случи. Какви рискове дебнат партньорите в парламента?

- Случилото се през тази година може да се квалифицира като трудно постигнато чудо – създаване на редовно правителство от партии, които декларират пълна несъвместимост помежду си, макар да твърдят, че изповядват сходни евроатлантически ценности. Това спаси България от нанадолнището, по което се беше спуснала с поредицата служебни правителства на президента Радев. Това е голям успех, независимо че се нарича нетрайна „сглобка“ на несъвместими елементи. В крайна сметка се оказа, че елементите не са толкова несъвместими, щом имат общи цели и интереси, почиващи на обща, макар и все още мъглива представа за евроатлантическо развитие на България. Промените в Конституцията, макар и минимални и оспорвани са доказателство, че при добра воля от двете страни могат да се получат неочаквано добри резултати. Рисковете са свързани с непрестанните опити за дестабилизация на правителството и парламентарното мнозинство от страна на президента и трите опозиционни антисистемни партии БСП, "Възраждане" и ИТН. Тези партии се конкурират в полето на крайната радикализация с, по същество, антиевропейска и антидемократична реторика. Президентът Радев се конкурира с тях, отдавна изгубил основната си функция да бъде представителен обединител на нацията. Обратно - той се превърна в главен разединител, ретранслирайки непрекъснато тезите на путиновата пропаганда в България. Социалният потенциал на това анти-евроатлантическо говорене от президента и трите посочени опозиционни партии не е голям – т.е. подкрепа към него могат да имат до една трета максимум от българските избиратели. Но т.нар. русофили, т.е. русороби-путинофили разчитат на дефицитите в българския политически живот – най-вече неосъществените декомунизация, лустрация и дерусификация на масовото съзнание. Напротив – най-вече чрез подконтролните медии и определени рупори на путинската антидемократична пропаганда - наблюдаваме усилване на носталгията по комунистическото минало, използване на непреодолените русофилски заблуди и суеверия, създаване на объркване в масовото съзнание, чрез политическа дезинформация с фалшиви новини, "алтернативни факти" и "постистини" като инструмент на руската хибридна война против България, която не само не е спирала, но и се усили през последните 10 години. 

- Трябва ли да бъдем наивници, че президентът и проруските сили няма да търсят реванш? 

- Реваншизмът е основен елемент от стратегията за дестабилизиране на евроатлантически избор на българите. Какво означава реванш – означава, че тези сили няма да се успокоят докато не реализират целите на путинската хибридна агресия, насочена против България. България все още е по-скоро формален, а не действителен член на ЕС и НАТО. През последните 20 години и особено при служебните правителства на Радев ние се държахме по-скоро като неутрална страна с външно невидим, но силен проруски уклон. Червено-кафявите реваншисти все по-откровено искат и формално да напуснем евроатлантическите структури. Те се съпротивляват на приемането ни в еврозоната и в Шенген, защото знаят, че по този начин евроатлантическият ни път става гарантиран и никакъв завой към пропутинска авторитарна диктатура няма да бъде възможен. Не случайно руските агенти на влияние като проф. Дарина Григорова нагло искат Путин след като денацифицира Украйна да денацифицира и България. Това означава, че тези фактически не социалисти и националисти, а фашизирани и нацифицирани проруски болшевици искат отново да превърнат България в руска колония, каквато бяхме по време на комунистическата диктатура за 45 години. Няма да им се получи, но те пречат с всички сили на успешното развитие, мира и благоденствието на българския народ. Защото знаят, че прости и неграмотни хора се управляват с тояга по-лесно и по-лесно могат да бъдат безнаказано грабени, както беше по времето на комунистическата диктатура.

- На няколко пъти беше поставяна темата за импийчмънт на Румен Радев, реална ли е все още такава опция?

- Мисля, че Радев вече работи за собствена партия или движение, основаващо са на идеята да се спаси цялостно фалшифицираната по време на съветско-комунистическата диктатура българска история и по-специално проруската антибългарска митология за Трети март. Измамата Трети март както аз и много други професионални историци и политолози я наричаме, се основава на груба фалшификация, създаваща онова грубо политическо суеверие, както се изразява създателят на БСДП Димитър Благоев, което и досега не е преодоляно. Мисля, че не е необходимо формално да се иска импийчмънт на проруския президент. Достатъчно е той президент да бъде изолиран и непрекъснато разобличаван за проруските и антибългарски позиции, които толкова неразумно откровено споделя с една изключително неразумна омраза. Това няма да му донесе нищо добро, но нека си вярва, че като напусне президентския поста и направи партия, народът ще тръгне след него. Една историческа лъжа не може да бъде траен мотив за ново партийно строителство. 

-  Освен че още от времето на Димитър Благоев русофилството у нас е превърнато в суеверие, как да си обясним, че много българи подкрепят насилника, терорист и агресор Путин и режима в Кремъл?

- Бих казал все по-малко българи подкрепят престъпния путински режим и престъпната война на Руската федерация против Украйна. Това е неизбежно. Както се вижда от социологическите данни за пръв път през тази година от десетилетия насам българите като че ли оценяват, че благодарение на нашия цивилизован избор ние живеем в мир, а не сме подложени на "специална военна операция", че положението в България в сравнение с положението в целия останал свят съвсем не е толкова катастрофално както от десетилетия ни внушава руско-комунистическата пропаганда. 

- Войната в Украйна навлезе в изключително трудна фаза. А в САЩ предстоят тежки избори. Може ли да очакваме промяна в геополитическия курс, който да предизвика рискове както за Европа, така и за България? 

- Мисля че американската политическа система е така конструирана, че да предпазва и от най-некомпетентни президенти, ако случайно такива се озоват на власт. За разлика от България, там властите не са "независими" - т.е. разделени и противопоставени една на друга, а са поставени в състояние на постоянен взаимен контрол. Системата на балансирани власти работи, макар през последните десетилетия да наблюдаваме вследствие на много фактори, един от тях е необявената хибридна война против нашата цивилизация и нейните основни ценности. Атакувани са именно тези ценности, които са направили САЩ най-силна икономическа сила, американската демокрация най-твърда, държавата - първа военна сила. Войната в Украйна и против Израел поставят на изпитание американската сила. Предизвикателство е опитът за обединение на авторитарните диктатури - Русия, Китай, Иран и ислямистите в арабските страни против цивилизования демократичен свят. Войната в Украйна се затегна и ако ние не предоставим необходимата помощ тя да приключи с победа на Украйна и цивилизования свят, ще имаме сериозни проблеми, тъй като режимът на Путин вече е загубил рационален контрол над своите действия. Но въпреки това трябва да бъде поставен на място и се надявам, че ще бъде поставен на място до края на следващата годишна най-късно. 

-  Русофили и путинофили вият на умряло след демонтажа на МОЧА. Представят ни го като разделение на нацията – съгласен ли сте с тези техни вопли и внушения?

- Всъщност точно фашизираните и нацифицирани путинофили разделят нацията и техният президент, който е все по-откровен путински резидент и е ярко доказателство за това. Този вой против изправянето на фалшифицираната ни от руско-съветските окупатори и техните български слуги история е продиктуван от премахването точно на тези паметници, които нямат нищо общо с историческата истина и подкопават честта и националното достойнство на българите. Не е възможно да имаме чест и национално достойнство, ако в публичната среда доминират руски и съветски окупационни паметници, които са вече над 350. При това някои от тях нямат нищо общо с българската история /като адм. Ушаков или маршал Жуков, или са в чест на българомразци като граф Игнатиев и Аксаков. А някои от тези нови окупационни паметници са издигнати след 1989 г.

-  От АСБ непрекъснато съобщавате и осветлявате хибридни операции на Русия. Има ли държавата ресурс да се справи с хибридната война на Москва в България?

- Българските правителства не смеят да кажат открито и досега, че Русия води против нас необявена хибридна война. Но как да го кажат, когато държавният апарат, службите, прокуратурата, партиите, обществените медии са пропити с руски агенти на влияние, които саботират всеки опит да се разясни и противодейства на тази руска хибридна - пропагандна, дезинформационна, психологическа и идеологическа агресия. Прикриха се дори терористичните атентати на руските служби против българските оръжейни заводи и производители на оръжие и трябваше от партньорските служби да ни насочат към източниците на маса покушения срещу българската независимост, към руските шпиони в посолството на Руската федерация за да може с огромно закъснение и половинчато ние да реагираме. Политическият ни елит изглежда робува на абсолютно безумната теза, че ако реагираме едва ли не ще влезем във война с Русия. Очевидно за голяма част от т.нар. политически елит ние сме неутрална, а не евроатлантическа държава. А това означава, че всяко руско нападение против нас означава Руската федерация да не нападне едновременно, САЩ, НАТО, ЕС - т.е. целия цивилизационен блок. А Путин не е чак толкова луд. Но Радев, БСП и "Възраждане" дори помощта за Украйна смятат едва ли не като обявяване на война на "братска", според тяхното извратено мислене, Русия, която при това официално ни е обявила за неприятелска държава. 

- В Полша вече са осъдени 12 човека за шпионаж в полза на Русия, а у нас няма нито един осъден, след като вече са започнали съдебни производства срещу няколко лица по обвинение за национално предателство?

- Очевидно трябва да се задействат компетентни, знаещи и можещи магистрати - прокурори и следователи - за разплитането на шпионските афери. Но се боя че ако това стане, ще се стигне до върховете на държавната власт и точно затова у нас няма никой осъден за държавна измяна и национално предателство в полза на  вражеска Русия.

- С какво чувство ще изпратите 2023 година, има ли „оптимистична теория“ за българския народ през 2024 година?

- Ние българите като цяло сме носталгични към миналото, песимистични към настоящето, но оптимистични за бъдещето. Да си пожелаем през новата 2024 г. да продължат положителните промени и процеси, да се укрепи правоохранителната и съдебна власт, икономиката и политическата система като цяло, да се разделим с още съветски окупационни паметници, да преосмислим въз основа на историческите факти, а не на внедрените митове и легенди ролята на Русия и СССР в нашата история, най-после катедралният храм в София да си върне името на българските светци св. св. Кирил и Методий, най-после да влезем през 2024 г. в Шенген и от 2025 г. в еврозоната, да приключат войните в Украйна и Близкия Изток с победа на демокрациите, а не на тираните, най-после да гледаме по-оптимистично на нашето развитие и на света като при това си останем и реалисти.