Доц. Лъчезар Стоянов: България трябва да заеме морална позиция, Гладоморът в Украйна е унищожил 100 хил. етнически българи

Този комунистически геноцид трябва да влезе в учебниците по нова история, заяви историкът

Доц. Лъчезар Стоянов

Доц. Лъчезар Стоянов

„Памет за украинците и българите, жертви на Гладомора. Съвременен прочит на комунистическия геноцид“ – това е темата на дискусия в София, организирана днес следобед от Атлантическия съвет в България и Посолството на Украйна у нас. В нея участват историци от София и Киев. Дискусията е съпътствана от фотоизложба и документалния филм на режисьора Костадин Чакъров „Дойде есента на 1946 година“.

В края на ноември тази година Украйна отбеляза 85-ата годишнина от големия глад през 1932-1933 г., известен в страната като Гладомор, довел до смъртта на милиони украинци. Според различни източници цифрата достига до 10 млн. души. Историята помни и Гладомора от 1921 – 1923 г. и следвоенния Гладомор от 1946 – 1947 г. Така на територията на Украйна в двете големи български диаспори в трите вълни Гладомор живота си губят близо 100 хил. етнически българи.

Пред БНР доц. Лъчезар Стоянов, историк и преподавател в НБУ, заяви, че България много странно отсъства от дългия списък от вече 26 страни, които са усетили това огромно престъпление в човешката история. "Още по-странно е, когато част от жертвите на тези престъпни действия са българи. Крайно странно, защо досега почти не се говори, а и нашите политици замитат този проблем“, посочи историкът и добави: „Това, което нас ни задължава като държава и народ да заемем някаква позиция, е това, че съзнателно е извършено масово избиване чрез глад. Тук трябва да сме категорични. България трябва да заеме една морална позиция. Тази позиция е колкото за миналото, толкова за настоящето и още повече за бъдещето."

Според доц. Стоянов тези факти трябва да се изучават в учебниците по нова и най-нова история.

Европейският парламент признава Гладомора за престъпление срещу украинския народ и срещу човечността. Резолюцията е одобрена на 23.10.2008 година. На парламентарно ниво престъплението е признато за акт на геноцид от 14 страни в света, сред които Естония, Унгария, Литва, Полша, Латвия, Португалия. Сдружението на украински организации в България „Мати Украйна" проведе акция в рамките на международната „Запали свещ" в памет на загиналите.