Доц. Христо Шивачев: Имаше проблем със заплатите в „Пирогов“ - няма да подавам оставка

Отлагането е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата

Снимка: БТВ

Снимка: БТВ

Допълнителното материално стимулиране за октомври е отложено, но ще бъде платено преди Коледните празници, каза председателят на Борда на директорите на лечебното заведение. Според него няма недостиг на медикаменти и раздуване на администрацията „Пирогов“ работи нормално. Имаше проблеми със заплатите, но те са от гледна точка на това, че самата болница беше и е в доста трудно финансово положение. Това обяви пред БTV доц. Христо Шивачев, председател на Борда на директорите на лечебното заведение.

Коментарът му беше по повод продължаващите вече трети ден, протести на служители на болницата.

Шивачев обясни, че на медицинския съвет на „Пирогов“ е било взето общо решение да бъде отложено допълнителното материално стимулиране (ДМС) за октомври, но подчерта, че всички служители са получили основните си заплати. Причината за забавянето е покриване на финансови искания от фирмите доставчици. Уверението на ръководството е, че ДМС, дължимо за октомври, ще бъде изплатено преди Коледните празници, каза той.

Шивачев обясни, че отлагането е било с цел да се избегне запорирането на сметки на болницата.

Във връзка с обвиненията на протестиращите за  липса на медикаменти и дори чаршафи Шивачев каза: „Осъществяваме нормална дейност, не мога да кажа, че липсват неща, с които да работим. Частично има ограничение в снабдяването, което е по-скоро като финансова дисциплина, но не и като ограничение на работата“.

Той посочи, че не смята да подава оставка. 

Всеки има правото да каже своите искания и да получи отговор на въпросите си. В момента в „Пирогов“ тече проверка на Медицинския одит съобразно тези искания, така че ще видим какви са резултатите от нея, каза още Шивачев.
Според него няма раздуване на администрацията в болницата, а се правят редица стъпки за оптимизация на дейността ѝ.
Шивачев посочи, че задълженията на „Пирогов“ са около 21 млн. Според него при встъпването в длъжност на сегашния директор на болницата проф. Асен Балтов те са били 18 – 19 млн.