Днес отдаваме почит на народните будители

Празникът ще бъде отбелязан с тържествени прояви в цялата страна

Паисий Хилендарски

Паисий Хилендарски

Всяка година на 1 ноември България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Празникът ще бъде отбелязан с тържествени прояви в цялата страна.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След церемонията държавният глава ще проведе среща от 10.20 часа на "Дондуков" 2 с ръководители на инститyции в областта на науката, образованието. културата и изкуството. По-късно президентът ще участва в тържественото събрание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН - "Професор Марин Дринов и "Иван Евстатиев Гешов". 

От 10.00 часа в зала „Тържествена" на Министерството на отбраната, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди учени и общественици за съществен принос към Министерството на отбраната. Той ще връчи Плакет на Министерството на отбраната на академик Георги Марков. професор д-р Никола Владов д.гл.н. архитект Христо Генчев. професор Крум Дамянов. професор Божидар Димитров. доцент Христо Смоленов, Татяна Лолова, Венелина Гочева, Орлин Горанов и Росен Петров. В 11:00 часа вицепремиерът Валери Симеонов ще присъства на тържествата по повод празника в Калофер. 

Сред будителите на народния ни дух са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Неофит Рилски, Иван Вазов, Любен Каравелов и други достойни българи.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим.

Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.