Дискусия в памет на проф. Ивайло Знеполски - „човекът история на близкото ни минало“

проф. Ивайло Знеполски

проф. Ивайло Знеполски

На 29 ноември 2023 г. уважаваният български учен, културолог, семиотик, социолог и философ проф. Ивайло Знеполски ни напусна. Но  чрез научната си работа и създадения от него Институт за изследване на близкото минало остави след себе си дълбока интелектуална следа и голяма отговорност - да се продължат пътищата, които той проправи в историческото знание.

Интелектуалното завещание на учения, чийто отдаден труд го превърна в „човекът история на близкото ни минало“, ще бъде тема на интересна публична дискусия на 27 февруари от 17:30 ч. в Огледалната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

По време на събитието, организирано съвместно от Института за изследване на близкото минало, Нов български университет, Софийски университет и издателство „Сиела“, ще бъдат представени и последните две книги на проф. Ивайло Знеполски от знаковата поредица „Минало несвършено“ – „Тоталитаризмът: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ и „Семейни разправии: Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“.

znepolski_totalitarizma.jpg

Както сам отбелязва проф. Знеполски „В центъра на това изследване са трудовете на трима изследователи на тоталитаризма, трима начинатели  -  Хана Арент, Ерик Вьогелин и Реймон Арон, много различни автори, ярки индивидуалности, чиито срещи и сблъсъци спомогнаха теорията за тоталитаризма да не се появи като догматична дисциплина, а като  проблемно поле, отворено към нови аспекти и към динамиката на промените във времето.(…)

В това кръстосване на шпагите между тримата става въпрос и за нещо повече от спора на каква теоретична основа да се изгради теорията за тоталитаризма. Имплицитно разговорът е много по-широк  -  спорът е за това, как да разбираме модерността, как да мислим историята, за характера на връзката между традиция и модерност, за отношението между фактите и общите идеи, за същността на политиката, за смисъла на свободата и за бъдещето на демокрацията… И различията между теориите на тримата се дължат както на различните подходи при анализа на тоталитаризма, така и на разликата в отговорите, които дават на един или друг от изброените по-горе фундаментални за разбирането на процесите в човешкото общество проблеми.“

Проф. Ивайло Знеполски работи върху тези книги до последния си миг и те могат да бъдат тълкувани като интелектуално завещание. Посветени са не само на тримата най-значими теоретици и изследователи на тоталитаризма, но отправят и много важно послание към днешния ден. Необходимо е не само да познаваме близкото си минало, но трябва да пазим и достиженията на крехката ни демокрация.