Десислава Атанасова: БСП са като фирма за бързи кредити – обещават 1000, връщаш 5000

Социалистите ползват Герджиков за смокинов лист

Тези, които сега говорят за промяна са основните виновници за липсата й

Да поканим и Решетников за 3-и март, за да се срещнат с Нинова

Интервю на Светослав Пинтев

Г-жо Атанасова, в добра предизборна кондиция ли се чувствате в момента в ГЕРБ?

-Предизборната кампания не е настъпила още, но сме в готовност, с идеи и самочувствие. Hашият екип е наясно не само с проблемите и предизвикателствата пред държавата ни, но е и с готови решения.

Предизборната кампания уж не е започнала, но де факто се вихри с пълна сила…

- Да, де факто може би дори не е спирала. Жалко е, че няколко дни ни се налага да слушаме поредните кухи фрази, демонстриращи конгресен ентусиазъм, но всъщност звучащи нелепо.

- Някакви милиарди се размятат непрекъснато наляво и надясно в сутрешните блокове, по пресконференции...

- Милиарди се размятат, но това не е нищо ново. БСП се опитват да надминат в обещанията дори Бареков - с таблет за всеки първокласник и Сидеров с 500-те лева пенсия. Когато социалистите надушат избори или власт, стилът им е един и същ.

БСП са като фирма за бързи кредити – обещават ти 1000, връщаш 5000. Имаше милиарди в червени куфарчета, милиарди потънаха в приватизацията, милиарди за енергийните им проекти - при Луканов, Виденов, Станишев, Орешарски. Резултатът е един и същ всеки път – с милиарди ощетена държава.

Защо не направихте някакви опити да тръгнете по следите на тези прословути червени милиарди по време на вашето управление?

- ГЕРБ не е разследващ орган. Работата на всяко правителство, на всяка партия, която има мнозинство, е да създаде такива правила, че справедливостта да се изразява не в политически гонения на опоненти, а в това да има бърз и справедлив съдебен процес и всеки да си получи заслуженото според делата. Без значение дали говорим за криминални, битови или финансови престъпления.

ПП ГЕРБ винаги е управлявала след криза, предизвикана от други и винаги е успявала да стабилизира държавата. Така беше през 2009 г. – спрени еврофондове, финансово-икономическа криза, тежка организирана престъпност. През 2014 г. - фалирала банка, липса на международно доверие, политическа криза, бежанска вълна. Тези, които сега говорят за промяна са основните виновници за липсата на такава през целият 27 годишен преход. И ако вече народът ни не помни лагера Белене и Народния съд, то споменът за КТБ не вярвам да е избледнял. С милиарди бяха ощетени българите, заради благословията, одобрението или мълчаливото съгласие на същите тези партийни другари. Този пореден пример за безхаберие трябва да е големият червен удивителен знак до думата „Промяна” или по-скоро въпросителен, не само за миналото, но и за утрешния ден, за избора.

- За да не се повтаря всичко това се изисква единствено върховенството на закона. Необходима е очевидно драстична съдебна реформа която не се случва никога, каквито и мантри да произнасят политиците в тази посока. Всички я искат, но никой не я прави….

- Когато говорим за съдебна реформа… Вероятно невинни няма, но единствено нашето правителство и мнозинство предприе стъпката, за реална промяна в съдебната система.

Промяната на Конституцията, разделянето на ВСС, засилените правомощия на Инспектората бяха възможните и постигнати резултати. Усилията ни се оцениха не само от магистратите, но и Европейската комисия, която в своя десетгодишен мониторингов доклад за първи път отчита толкова сериозна подкрепа на политиците за една различна съдебна система. За нас приоритет е върховенството на закона и гарантирането на бързина на процеса в гражданското и наказателното съдопроизводство.

Говорите напоследък, че ще управлявате с най-много един коалиционен партньор. Възможно ли е това?

- Българите ще определят как ще управляваме, дали ще трябва да го правим с някого или ще дадат доверието си на една политическа сила. Когато се управлява в коалиция се налагат редица ограничения, компромиси с партийната програма, с политическата платформа. Много често се налага преосмисляне на идеи, а аз мисля че това е вредно в политиката. Човек трябва да бъде себе си, да има достойнство, да не се страхува да изрази собствените си принципи, виждания и ценности, заради които подкрепя една или друга политическа платформа.

Въпросът е дали това изобщо е възможно при очертаващото се разположение на силите. Много анализатори дори предричат, че ще има избори и наесен….

- Ще положим огромни усилия да представим своите приоритети за бъдещото управление. Нашата програма е кратка, ясна и изпълнима. Ние сме реалисти и знаем какво сме постигали и какво още можем. Знаем и възможностите на останалите.

От българските граждани зависи коя управленска програма ще припознаят и на кого ще се доверят.

Чух едно мнение което гласеше: БСП загуби изборите в момента, в който Герджиков назначи куп червени и жълти активисти за областни управители, вбесили местните хора, които ги познават отлично. Какво мислите за това?

- БСП в момента са в много странна роля. От една страна, ползват Герджиков за смокинов лист за политическа саморазправа с ГЕРБ, а от друга се дистанцират от новоназначените. Няма как хора, които са с червена партийна биография да са анонимни за партийните си другари. Смешно е да подценяват за пореден път народа. Несправедливо е, че всичко това което прави служебното правителство - назначения, уволнения, се трупа като негатив върху президента Радев който е отговорен за формирането и действията му и следва да има отговори на въпросите.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че е сменил 14 областни управители, защото имал съмнения дали ще проведат честно изборите. Явно кадрите на БСП и някогашното НДСВ са по-надеждни от вашите в това отношение?

-  Доста елементарна теза! Или Герджиков смята, че Румен Радев е избран с манипулации за президент? Същите тези хора бяха областни управители, когато се проведоха президентските избори и референдума. Служебният премиер Герджиков твърди ли, че тези областни управители са провели нечестни избори? Ако е така трябват факти и аргументи.. В противен случай остава усещането, че е само изпълнител на нечия поръчка, тоест наемник.

Стигнахме и до референдума, чийто защитници се превърнахте в ГЕРБ. Вие самата сте един от вносителите на законопроекта за мажоритарна изборна система …

- За нас е важно да отговорим на очакванията на всички тези - 2500 000 души. Те са повече отколкото са гласували за първите трима на първия тур на президентските избори - Радев, Цачева и Каракачанов. Хората са казали ясно: „Искаме промяна на изборните правила, искаме нов начин за носене на политическа отговорност. Факт е, че единствено и само ПП ГЕРБ е последователна и подкрепя волята им.Това е пряката демокрация. Всички, които говорят, че много повече са неучаствалите в референдума, което означавало, че те не искат промяна на изборните правила, повтарят една от опорните точки на БСП. Аз мисля, че тази теза сериозно издиша, защото имаше достатъчно време за разяснителна кампания по въпросите от референдума, можеха политическите централи да си обяснят тезите, който не го е направил, то си е за негова сметка. За ГЕРБ е важно не само да отстоява онзи проектозакон, който така или иначе отиде в историята след края на 43-то народно събрание, но смятаме че е важно едно от първите неща, с които ще се заеме новоизбраното 44-то народно събрание да бъде промяна на изборната система. Ние го дължим на тези български граждани. Всяко друго действие ще бъде опит за подмяна на волята на хората.

Мажоритарната система може би ще проработи, но да не забравяме и катастрофалния за партиите въпрос от референдума – този за субсидия един лев на избирател, а вие предложихте и него да го няма. Какво става тогава?

- Защо да е катастрофален? Въпросът за субсидиите на партиите трябва да бъде задаван и трябва да се намери решение, да се постигне някакъв баланс, така че политическите партии да не се окажат „осиновени“ от олигархични кръгове. Едновременно с това, смятам, че тези средства, които така или иначе ги гарантира държавният бюджет, а политическите партии ги получават, в голямата си част не е ясно за какво се разходват,. Знам че Сметната палата се занимаваше с кампанията на Бареков например, но не помня до какви изводи стигна. Една партия изникнала от нищото, от никъде, финансирана незнайно с какви средства, а сега ще се презарежда. Ето тези въпроси са важни, такъв дебат трябва да се проведе и всеки политически субект да докаже не само източниците си на финансиране, но и разходите за сметка на данъкоплатеца.

Понеже си говорим за Бареков… В обществото витае усещането, че непременно скоро ще има някакъв „Костинброд“- 2. И нищо чудно. Участниците в първия останаха ненаказани, даже стремглаво се издигнаха. Мая Манолова е омбудсман, Бареков е евродепутат, пак прави партия, ще ни презарежда….

- Да, да. Странна работа в тази държава… Който лъже най-много, той се издига. Един до омбудсман, друг да евродепутат, трети – лидер на партия става.

Гарант за провеждането на изборите е президентът на Република България чрез излъчения от него служебен кабинет. Това е и основната функция на служебното правителство, да осигури честни избори. Първите им действия дават основания да се твърди обратното, включително и смяната на областните управители. Надявам се че няма да преживеем отново подобно нещо като „Костинброд“, защото това не е само и единствено активно мероприятие, което би засегнало ГЕРБ, то би засегнало демокрацията изобщо. Хората трябва да решат кой да управлява чрез разумен и информиранизбор.

Появи се в лявото пространство „гениалната“ идея да поканят Путин за трети март, един очевидно предизборен ход. Какво мислите за това?

- Не мисля че трябва да смесваме изборите с честванията на един национален празник, който носи много емоция, голям заряд на патриотизъм, на признание, за да се инициира посрещане на президент на друга държава…

Аз предлагам да поканим и Решетников. Да се срещнат най накрая с Нинова. Мисля че има какво да й каже човекът. Не знам дали Путин е бил наясно с кандидатурата на Радев за президент, но Решетников със сигурност е бил запознат, ще е по-полезен за истината.