Парламентът прие на първо четене: Репресираните от комунизма да получават пенсия

Предложенията са внесени от ГЕРБ и ДПС

Снимка: архив - БГНЕС

Снимка: архив - БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене репресираните от комунизма да получават пенсия.

Предложенията са внесени от ГЕРБ и ДПС и предлагат добавката, която получават сега репресирани лица у нас, вече да бъде пенсия за репресия. Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се полага на човека от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2025 г., което ще струва 10 млн. лв. на бюджета на ДОО.

Според досегашните разпоредби, добавката, която получават репресираните, е процент от средната пенсия за стаж и възраст, и зависи от това колко време човекът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери. Хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от средната пенсия за стаж и възраст, като процентът расте и стига до 50 на сто за тези, които са били над 120 месеца.

Сега се предлага най-ниската пенсия за репресия да бъде 45 на сто от средната пенсия за стаж и възраст за тези, които са били в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на сто.

Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били нелегални до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, вместо 15 на сто от нея, а над 36 месеца – 30 на сто вместо 20 на сто.

Според вносителите, промените засягат около 6000 репресирани българи и преживели съпрузи, включително 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г.

Против се обявиха от “Възраждане” и БСП.

“Надявам се да има разум и да не се приема това решение, защото по този начин се създава дискриминация в обществото”, заяви Георги Георгиев от “Възраждане”.

От БСП обявиха, че ще имат предложения между първо и второ четене и призоваха законопроектът да не се гласува днес директно на второ четене.

Срокът между първо и второ четене ще бъде три дни. /БГНЕС