Социалисти втрещиха парламента със скандални изцепки за домашното насилие

Александър Паунов и Димитър Стоянов заговориха за платената любов и за алтернативно решаване на семейни скандали

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

Депутати от БСП буквално втрещиха колегите си в пленарната зала с изказванията си. Те бяха направени при дебатите преди гласуването на промените в Наказателния кодекс за криминализиране на някои форми на домашното насилие.

"Много често съседите могат да чуват, че в семейството има скандал, но те не виждат, че вечерно време под завивките взаимоотношенията се изглаждат", се изцепи народният представител от левицата юристът Димитър Стоянов. 

"Любовта е едно много крехко цвете, което, ако не се полива с пари, много бързо увяхва. Изключително трудно се живее, когато си беден", не остана по-назад депутатът от левицата комунистът Александър Паунов, като се позова на дългогодишния си семеен опит.

Валери Жаблянов обобщи, че семейството не може да се укрепи със законодателни промени. Според него предложеният законопроект е продължение на неолибералните разбирания. От БСП изразиха мнение, че бедността силно влияе върху процента на насилие. 

Депутатите включиха в спора и въпроси от християнското разбиране за семейство. Общо беше мнението, че семейните отношения са деликатна област. Процентът на насилие в развитите европейски държави не е по-нисък от този в България, заяви в отговор Данаил Кирилов от ГЕРБ. А колегата му Тома Биков допълни, че причината е по-скоро в деградацията на ценностите. По думите му законът няма да създаде или укрепи семействата, но държавата може да се опита да предотврати насилието.

"Не вярвам някой да се е оженил, след като е осмислил теорията на Маркс. Аз поне не съм се женил по този повод. Влюбих се. Жена ми се влюби. И така се оженихме. Нито сме мислили за материализма, нито за равенството между половете", коментира той. Вежди Рашидов призова да не се прави разлика между жени и мъже, християни и мюсюлмани, когато става въпрос за насилие. Направете закон за човека, човекът трябва да бъде защитен, подчерта той. Павел Шопов от Обединените патриоти заяви, че трябва да се работи за промяна на морала и възгледите в обществото. Да въведем вероучението, за да може децата от малки да се учат на взаимоотношения между половете, призова той.