Даниел Вълчев: Трябва да се носи персонална отговорност при избора на главен прокурор

Влезели в съда, човек няма как да не е осъден, но остава чувството за безнаказаност

Даниел Вълчев

Даниел Вълчев

„Няма общество, което докрай да си харесва съдебната и образователната си система. Никога не е подранила дискусията за избор на нов главен прокурор. В конституцията е записано, че президентът има място при избора на главен прокурор". Това заяви пред БТВ деканът на Юридическия факултет в Софийския университет Даниел Вълев. 

"Ако ние искаме да има отговорно отношение към подобни позиции, най-важното е да има персонална отговорност към човека, който се предлага, а тя липсва. Президентът стои с името си и знаем кой е виновен, ако не се справя. С известна изненада научих, че министърът на правосъдието не иска да предлага нов главен прокурор. В противен случай ще бъдат предложени 5 души, а след избора отново няма да знаем от кого да търсим персонална отговорност", каза още бившият образователен министър.

По повод мониторинга за наблюдение от страна на ЕК и предложенията за освобождаването на "тримата големи" в съдебната власт, Вълчев каза, че българският политически елит е вършил повече работа, когато е бил подбутван, но нямаме пример с натиск отвън трайно да е решен един въпрос.

"Ако ние говорим за мониторинга, трябва да кажем какво не ни харесва в българската съдебна система, как бихме могли да го променим. Имаме огромен брой прокурори, следователи на глава от населението, почти няма начин човек да не бъде осъден, влезе ли в наказателно производство, а в същото време витае чувство за безнаказаност", посочи юристът. Според него с група действия може да се подобри работата на всяка една система. Той отново посочи като основен проблем липсата на персонална отговорност в съдебната система.