Дългият COVID може да причини увреждане на важни вътрешни органи

Промени в белите дробове, мозъка и бъбреците

Според ново британско проучване, публикувано в Lancet Respiratory Medicine, при хората, които живеят с дълъг COVID постъпване в болница, са по-чести уврежданията на основни органи.

Ядрено-магнитните резонанси /ЯМР/ разкриват, че пациентите са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в множество органи като белите дробове, мозъка и бъбреците, съобщава Би Би Си.

Изследователите смятат, че това има връзка с тежестта на заболяването.

Надяват се, че проучването в Обединеното кралство ще помогне за разработването на по-ефективни методи за лечение на дългия COVID.

В проучването са разгледани случаите на 259 пациенти, които са се разболели от вируса до такава степен, че са били приети в болница.

Пет месеца след като са били изписани, ЯМР на основните им органи е показало някои значителни разлики в сравнение с група от 52-ма души, които никога не са имали COVID.

Най-голямо въздействие е било наблюдавано върху белите дробове, където сканирането показва 14 пъти по-чести отклонения.

При хората, които са били подложени на продъдължително лечение от Covid, е три пъти по-вероятно ЯМР да покаже някои аномалии в мозъка и два пъти по-вероятно в бъбреците.

Не е имало съществена разлика в състоянието на сърцето или черния дроб.

Д-р Бети Раман от Оксфордския университет - един от водещите изследователи в проучването казва, че хората, които живеят с продължителни симптоми на COVID, е по-вероятно да са претърпели някакво увреждане на органите.

"Пет месеца след като са били изписани от болницата след лечение на коронавируса, открихме повече аномалии в белите дробове, мозъка и бъбреците при тези пациенти, отколкото в групата, която никога не е боледувала", казва тя.

"Възрастта на пациентите, колко тежко са боледували от COVID, както и дали са имали други заболявания по същото време, бяха значими фактори за това дали сме открили увреждания на тези важни органи в тялото." - допълва д-р Раман 

Констатациите са част от по-голямо проучване, разглеждащо дългосрочните ефекти на COVID върху хоспитализираните лица, известно като проучване Phosp-Covid.

Изследователите са установили, че някои симптоми съвпадат с признаците на увреждане на органите, разкрити от сканирането с ЯМР - например стягане на гръдния кош и кашлица с аномалии в белите дробове. Въпреки това не всички симптоми, изпитвани от хората, живеещи с дълъг COVID, могат да бъдат пряко свързани с това, което се вижда на сканирането.

Д-р Раман заяви, че изглежда аномалиите в повече от един орган са били по-често срещани сред хората, които са били приети в болница и са продължавали да съобщават за проблеми с физическото и психическото си здраве, след като са се възстановили от първоначалната инфекция.

"Това, което виждаме е, че хората с многоорганна патология на ЯМР са четири пъти по-склонни да съобщават за тежки и много тежки психически и физически увреждания", казва тя. /БГНЕС