Да си спомним за великия Дио - играл българско хоро, станал първия посланик за спасяването на медиците ни в Либия

81 години от рождението на рок легендата

легендарният Рони Джеймс Дио

легендарният Рони Джеймс Дио

Днес рок легендата Рони Джеймс Дио щеше да стане на 81 години. Съдбата прекъсна музикалния му път на сцената преди 13 години, за да блести звездата на този невероятен артист завинаги.

Да си спомним за неповторимия Рони с един може би вече позабравен момент от изключително динамичния му и пъстър музикален живот. 

Годината е 2006, а мястото е Каварна, където гласът на рока, както го наричаха още приживе, изнесе концерт на градския площад за новата 2007 г. и лично отброи последните секунди преди приемането ни в Европейския съюз. Тогава кметъла на Каварна, както наричаха Цонко Цонев, пусна в мрежата непубликувани досега кадри с Рони Джеймс Дио. На тях се вижда как великият музикант играе българско хоро - история, за която мнозина смятаха, че е само градска легенда.

Дио, чието истинско име е Роналд Падавона, беше първата звезда от световна величина, която дойде в Каварна, когато страната ни съвсем не беше популярна дестинация за големи концерти. Идването му бе в някакъв смисъл и знаково, защото в България по това време започна кампания, в която канеше най-големите имена в рока да призоват за освобождаване на български медици в Либия, за втори път осъдени на смърт от режима на Кадафи по обвинение, че са заразили 400 либийски деца със СПИН.

Тогава кметът на Каварна Цонко Цонев се свърза с Рони Джеймс Дио, който стана първият посланик на кампанията и лично убеждаваше най-големите имена в рока да дадат подкрепата си за каузата.

Дио почина на 16 май 2010 година. Каварна беше първият град в света, където бе издигнат паметник на вокала на Рейнбоу (Rainbow), Блек Сабат (Black Sabbath) и Дио (Dio).