Защо според Петър Димков всяка къща трябва да има саксия с индрише

Лечителят ни е оставил ценни рецепти при диабет

Диабетът е едно от страданията, на които в трудовете и практиките на големия народен лечител Петър Димков се отделя специално внимание. Част от тях са посветени на преддиабетните състояния – като прояви, все още поддаващи се на лечение и възпиране на същинското заболяване. Лечителят описва преди десетки години условията, които (извън наследствения фактор) отключват болестта и апелира с начина на живот и режима на хранене да предотвратим преминаването от преддиабетно състояние в същинска болест.

Кое може да ни подскаже, че диабетът застрашава здравето ни?

Няма сигурни външни белези, които да свидетелстват за диабет – но има прояви на тялото ни, които трябва да ни накарат да се усъмним, казва Петър Димков. Постоянната жажда, непрекъснатото огладняване, пристъпите на внезапна умора или сърцебиене са част от тях. Може непрекъснато да се храните и да губите тегло. Безобидните рани трудно спират да кървят и зарастват дълго. Кожата често се възпалява, излизат пъпчици, оформят се силно сърбящи зони. Венците кървят, зъбите започват да се клатят и лесно ги губим.

Народен тест за захар в урината

Петър Димков описва как може да се направи насочващ тест, който разчита на стандартите на селския живот. Малко урина се оставя в открит съд на място, където да не пречи и където имат достъп насекоми. Ако в урината има захар, то мравките започват да се събират около съда и го полазват, за да консумират. Чистата урина не предизвиква подобни неща.

Защо всяка къща трябва да има саксия с индрише?

Това ароматно растение не само украсява, но и носи много ползи за здравето. Помага при кашлица, при високо артериално налягане. Помага и в преддиабетните състояния! От рецептите на Димков, които българинът в днешно време преоткрива за кой ли път, може да се види, че той допуска изцеление от диабет в ранен стадий с цяр от индрише. Ето как се прави: 400 грама пчелен мед се объркват с 20 смачкани пресни листа от индрише, 20 счукани бадема и смлени три лимона с корите, но без семките. Цялата смес се съхранява в затворен съд в хладилника, като се взема по една супена лъжица на гладно 20 минути преди ядене. Тази лековита смес е подходяща и за деца, но листата от индрише са по-малко и съответстват на възрастта: 5 листа за петгодишните, 7 – за седемгодишните и т.н.

В тези рецепти няма нищо случайно!

На някого може да изглеждат странни и анахронични препоръки от рода на тази – в една билкова запарка да се разрежат наполовина 20 шипки, или диабетикът всеки ден да изяжда 1-2 печени картофа и печен лук… или в киселото мляко, с което ще вечеря, да “угаси” една чаена лъжичка хлебна сода. Всичко това е проверено и очевидно е давало резултат. Само че е дяволски трудно да се следва час по час и ден след ден!

Не сме готови за чудеса – а те се случват!

Подробните съвети на Петър Димков за лечение на диабета искат време за опознаване – но това време се възмездява с подобрено здравословно състояние. Това е самата истина! Лечителят напътства пациентите си да контролират редовно състоянието на кръвта и урината си и предупреждава, че е възможно да бъдат постигнати чудесни резултати без инсулин и хапчета. Това наистина си е чудо – но то не се случва на всеки пациент по много причини. И най-често – защото повечето хора не успяват да поддържат внимателните грижи и стриктен режим, свързани с билко- и диетолечението на диабета.

При високо кръвно

Петър Димков съветвал хората добре да се грижат за своето здраве. Ако някой вдига кръвно 220/130 или по-високо, обезателно трябва да търси лекарска помощ, защото такова високо кръвно крие реален риск от инсулт.
Ако кръвното е максимум до 200 горна граница, може да се лекува с помощта на народната медицина.

По този повод Петър Димков препоръчвал:

Рецепта 1: 

500 гр. хубав домашен мед
100 гр. орехови ядки – счукани
20 ядки сладки бадеми – счукани
20 листа индрише, заедно с дръжките
30 листа обикновен градински здравец
4 големи и месести лимони

Приготвяне:

В съд сипвате меда. Добавяте счуканите орехи и бадеми.
Слагате листата индрише и здравец – измити и нарязани на ситно. Слагате лимоните – предварително сте изцедили сока (без семките), а месото и корите смилате с машинката за месо или пасирате с блендера. Разбърквате много добре с дървена бъркалка.
Приемате готовото домашно лекарство при високо кръвно по 1 с.л. 20 минути преди ядене всяка сутрин, обед и вечер,  докато изразходвате цялото количество.
Трябва да направите пауза от поне 5 дни, през които ще разберете дали продължавате да вдигате кръвното или сте го нормализирали.
Ако се налага, направете и втора доза.

Рецепта 2:

300 гр. домашен мед
300 мл пресен сок от моркови
300 мл пресен сок от хрян
сок от 1/2 лимон

Смесвате всички съставки и ги бъркате с дървена бъркалка.
Вземате по 1 ч.л. на гладно 20 минути преди ядене, преди закуска, обед и вечеря.