Учени откриха, че вътрешният часовник на човека определя темпото, с което заздравяват раните

Ако раната е получена през деня, тя заздравява два пъти по-бързо

Учени от Британския медицински научен съвет по молекулярна биология установиха изненадваща закономерност между темпото, с което заздравяват раните и времето от денонощието, по което са нанесени. След многобройни наблюдения на пациенти, изследователите открили, че изгаряния или порязвания, направени през нощта, заздравяват двойно по-бавно, отколкото раните, получени през деня. Обяснението е в биологичния или вътрешния часовник на хората, пише "Ройтерс".

Науката за биологичния часовник (хронобиология) е сравнително ново научно направление, което тази година получи широко внимание с Нобеловия приз за тримата пионери, положили основата му. Те доказват, че работата на човешкото тяло се води от собствен вътрешен механизъм, който е заложен в гените и е в унисон със смяната на светлата и тъмната част от денонощието. С новото британско проучване се оказва, че той влияе дори и на регенеративните способности на кожата.

Изгаряния и наранявания, получени през деня, заздравяват с 60% по-бързо, отколкото сходни рани, нанесени през нощта, изчисляват от държавната лаборатория по молекулярна биология на Великобритания. В единия случай - раните, получени между 8 ч. сутринта и 20 ч. вечерта - зараствали за средно 17 дена, а получените в останалите тъмни часове от денонощието - за 28 дни.