Няма болест, която да не може да се излекува чрез дишане

Въздухът е най-големият склад на жизнена енергия

Въздухът е склад на Божествените енергии. Той е най-големият склад на жизнена енергия.

Въздухът е носител на Божествените мисли. Всяка Божествена енергия трябва да се внесе чрез дихателната система и да се отправи първо към мозъка, а после да слезе към сърцето.

Дишането е първото условие, което придава на човека известни добродетели. Като се научи да диша правилно, човек трябва да пристъпи към правилното хранене. Щом има въздух, има и умствен живот. Въздухът е свързан с ума. На физическия свят човек приема въздух чрез дробовете.

Материалите, с които мозъкът си служи, са от висша, фина материя. Вие не можете да измените дишането си, ако не измените мисълта си, и обратно.

Дишането на всеки човек е различно в зависимост от степента на неговото развитие. Болният обикновено диша бързо и повърхностно като животните. Здравият човек диша спокойно, леко и дълбоко. Ако сте болни, търсете помощ чрез дълбоко дишане. Няма болест, която да не може да се излекува чрез дишане. Който диша правилно, може да измени състоянието на своята храносмилателна и дихателна система и да бъде господар на нисшите сили в себе си. Ако не може да управлява стомаха си, човек не би могъл да регулира силите, които са във връзка с него.

Дишането има физиологичен и психичен ефект. Крайната му цел като психичен процес е да доведе до пречистване на мислите.

Тъй като въздухът е изпълнен със светлина и прана, човек чрез дишането приема тези две същности, така необходими за кръвта.

Въздухът е носител на живота и ние дишаме по единствената причина да можем да възприемем живота, уханието на Бога да остане в нас. И дотолкова, доколкото остане, то се разпространява по цялото тяло.

Жизнената сила, праната, която е във въздуха, тя лекува. Има една сила, която е между любовта и живота – това е праната. Праната обновява мисълта. Когато дишате, мислете, че през всяка клетка всмуквате прана. Чрез концентрация на мисълта може да се лекуваме от каквато и да е болест.

Правилното дишане не зависи от количеството на приетия въздух, а от времето на задържането му. Ако човек иска да знае колко е силата му, нека проследи по часовник продължителността на задържане на въздуха.

Човек диша и чрез кожата си – седем милиона пори взимат участие в дишането и ако те се запушат, човек умира. Ако не диша едновременно чрез дробовете и чрез кожата си, човек е изложен на различни заболявания. Като дишате, ще държите главата си изправена, точно перпендикулярна на земята.

Щом обърка физическите си работи, т.е. материалните, стомахът на човек се разстройва. Забелязано е, че може някой физически да е здрав, без да е силен. Откъде идва силата на човека? От белия дроб. Ако не диша правилно, човек не може да бъде силен. Стомахът пък взима активно участие при строежа на тялото. Стомашната система управлява физическия човек. За да бъде силен, човек трябва да развива дихателната система – дробовете.

Въздухът е носител на електричество и магнетизъм, тази енергия минава през носа и обновява нервната система. Чрез Въздуха помагаме на мозъка да мисли правилно, сърцето да работи правилно, стомаха да работи нормално. Боли ни нещо, защото не мислим правилно.

Всички хора дишат въздух, но не го възприемат еднакво, затова и резултатите са различни. Повечето хора дишат с горната част на дробовете. Ние наричаме това дишане плитко. За да бъде здрав, човек трябва да диша дълбоко, да поема въздух с целите си дробове. Колкото по-дълбоко е дишането, толкова по-голямо количество енергия влиза в дробовете, която заедно с въздуха обхваща всички белодробни клетки и помага за доброто пречистване на кръвта.

Всичко зависи от правилното дишане, а то подразбира да извадиш всичката енергия, която се съдържа във въздуха.

Когато човек не възприема достатъчно храна от въздуха, той всякога се усеща слаб, измъчен, без живот и сили в себе си.

Дългият живот зависи от правилното мислене и чувстване, от дълбокото и правилно дишане. Правилното дишане помага за оформяне на характера, усилва светлината на ума, прави лицето красиво. Набръчкването на лицето и ръцете се дължи на неправилното дишане и на разстройството на черния дроб.

Всяко вдишване цели регулирането и пречистването на желанията, а всяко издишване е свързано с пречистването на мислите. Чистата кръв е предпоставка за здраво тяло, а здравото тяло – за правилното разпределяне на енергиите в човешкия организъм. Дробовете представят сито, чрез което се пречистват умственият и сърдечният живот на човека.

Съсредоточаването на мисълта и усилването на паметта зависят преди всичко от дълбокото дишане. Човек трябва да обича, за да се изработят в него бъдещите дихателни органи за възприемане на етера. Любовта организира етерния двойник на човека.

За развиване на търпението специално ви препоръчвам да дишате дълбоко. Търпението е свързано с дишането, с дихателната система. Колкото по-дълбоко диша човек, толкова е по-търпелив.

При слабото, неправилно дишане в мозъка прониква много малко прана. Който диша бързо, има слаба воля. Приложете волята си при дишането и постепенно намалявайте броя на вдишванията: от 20 слизайте до 19, 18, 17, 16, 15. Ако можете да стигнете до 10 вдишвания в минута, това ще се отрази здравословно върху организма. Който иска да усили волята си, да диша бавно. Човек трябва да започне да задържа въздуха в дробовете си от 20 секунди и всеки ден да увеличава по няколко секунди. Постигне ли това, човек лесно ще се справи с мъчнотиите и противоречията.

При всяко вдишване и издишване трябва да помислите нещо разумно и красиво. Ако дишате по този начин, вие всякога ще бъдете здрави.

Когато дишате, мислете за Любовта, когато издишвате, мислете за Божията Любов.

Елементите на въздуха

Азотът, който регулира силите на мисълта и живота, регулира и всички други елементи. Азотът е инертен, крайно консервативен, такъв е и характерът на тези, които го имат в повече.

Ако у вас преобладава въглеродът, вие ще имате ламтеж към материални блага, към трупане във всяко отношение. Благоутробието ще се разбие, а това са отлагания, които носят ред болести.

Въглеродът играе солидна роля в живота, отличава се със своята тежест.

Хора, в които преобладава кислородът, са много деятелни, активни, вадят нож където трябва и където не трябва.

Хора, в които преобладава водородът, са подвижни, леки, мислят, че всичко е постижимо.

Учителят Петър Дънов
Из „Нова книга за здравето” (kundaliniyogafriends.wordpres)