ЧЕЗ ще установява кражбите на ток с рефлектометри

Установени са близо 7 100 кражби на ток през 2017 г.

Снимка: windpowerengineering.com

Снимка: windpowerengineering.com

ЧЕЗ "Разпределение" ще установява кражбите на ток чрез нова технология, която ще открива почти 99 на сто от нарушенията. От компанията, която обслужва Западна България, съобщават, че ще снабдят с рефлектометри всички проверяващи екипи. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с много голяма точност, предаде БНР.

През миналата година екипите на ЧЕЗ "Разпределение" са установили близо 7 100 кражби на ток. От дружеството очакват с новите уреди броят на откритите нарушения да се увеличи.

Кражбите на ток в 30-те многоетнически квартали на територията на Югоизточна  България, обслужвана от EVN, са сведени до минимум след въвеждането на 100-процентно дистанционно отчитане на електромерите. Всеки опит за достъп до системата се засича веднага. В резултат на дистанционното отчитане се е увеличила и събираемостта в тези квартали, като тя е над 95 на сто, поясниха от компанията.

Костадин Величков от Съвета на директорите на "Електроразпределение Юг" заяви, че през миналата година се е увеличил броят на заловените да извършват кражба на електроенергия.

"Още когато се отвори таблото или когато се отвори капакът на електромера, при нас пристига сигнал, че има намеса в измервателното устройство. Тези намеси нашите монтьори ги проверяват на място".

Дистанционни електромери вече има в градовете Пловдив, Асеновград, Карлово, Хисаря, Раковски, Съединение, Стамболийски, както и в село Калояново. Предстои проектът да се разгърне и в другите населени места, обслужвани от компанията. За 2017 г. откраднатата енергия е за близо 1 и половина милиона лева, каза от своя страна говорителят на ЕVN Петър Костадинов. 

"Това е енергия, която ние ще си търсим от съседните клиенти, които са хванати в кражба или манипулация, тоест, тази сума е спестена и няма да се плаща през цените от всички други клиенти".