Буяр Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда срамен шовинизъм

"Национализмът ражда национализъм"

Буяр Османи

Буяр Османи

Северномакедонският външен министър Буяр Османи обвини партията ВМРО-ДПМНЕ в срамен шовинизъм.

"Призивът на опозицията „Македония отново твоя“ в държава, където албанец води външната политика за всички граждани и в интерес на страната, е шовинистичен“, каза политикът от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

„Да се ​​призовава държавата да бъде „отново ваша“, намеквайки, че ако има албански външен министър, държавата не е тяхна, а принадлежи на албанците, е най-срамният и шовинистичен призив, който може да бъде представен в мултиетническа държава. Докъде ще я докараме държавата, ако смятаме, че понеже има премиер албанец, държавата е на албанците, а сега на изборите ще трябва да я върнем на македонците?" - запита Османи.

Той посочи, че национализмът ражда национализъм: "Това е един кръг, от който мислех, че сме излезли. Всички те успяха да върнат това чувство на албанците и останалите."

В коментар за изявлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова ДСИ да остане в опозиция, Османи заяви: "Мицкоски не решава кой ще бъде представител на албанците, това ще се реши от хората на изборите."

„Мицкоски успя да върне на албанците спомена за стогодишното робство и униженията в бивша Югославия. Той успя да активира нерв, който смятахме, че е скрит за постоянно. Той успя да върне времето от Югославия, когато беше решено Рахман Морина (бивш председател на Съюза на комунистите на Косово - бел.ред.) да представлява албанците. Но този опит за омаловажаване на всеки албанец и етнически общности със сходна съдба мобилизира хората." - добави външният министър.

Буяр Османи призова за премахване на национализма от македонската политическа сцена и за интеграция в Европейския съюз. /БГНЕС