БСП внесе подписката за оставката на Главчев, утре ще я гласуват в парламента

До мярката се стигна след като основателно шефът на НС отстрани лидера на социалистите Корнелия Нинова

Димитър Главчев

Димитър Главчев

БСП внесе подписката за оставката на председател на Народното събрание Димитър Главчев, предаде Канал 3.  Общо 88 депутати се подписаха в нея. Останалите извън подписите на социалистите са на техни колеги от ДПС

Подписката бе внесена в деловодството на парламента от Жельо Бойчев, Елена Йончева и Филип Попов, след което социалистите ще дадат изявление пред медиите.

Очаква се гласуването да се проведе утре, точно след то минат 24 часа и преди парламентарния контрол. А дотогава червените решиха да не влизат в пленарната зала.

Междувременно Антон Кутев бе реабилитиран от Главчев, който намали наказанието му от двудневно отстраняване от пленарно заседание на еднодневно, което така или иначе вчера вече изтече.

Гласуване  оставката на парламентарния шеф ще му е за втори път в рамките на една година, откакто заема поста. Предишния път Главчев успя да запази мястото си на шеф на парламента с  4 гласа в своя полза.

До подписката на социалистите за оставката на Димитър Главчев се стигна след като съвсем основателно бе отстранена от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, заради това, че бе нарушила правилника на Народното събрание. Това стана повод за крайно невъздържаното поведение на червените депутати, които решиха да обявят бойкот на работата на парламента.