БСП се обяви против съкратен съдебен процес при тежки преестъпления

Левицата ще направи предложения за законодателни промени

БСП ще предложи законови промени, чрез които да отпадне съкратеното съдебно следствие при извършване на тежки престъпления. По този начин ще се премахне възможността обвиняемият да признае вина и присъдата му да бъде намалена. Предложението идва след убийството на седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря. Заради него бе арестуван 21-годишният Мартин Трифонов. Той бе задържан след няколкочасово преследване от МВР. Полицаите стреляха по него, защото отказваше да изпълни разпорежданията им. В момента Трифонов е в болницата в Сливен под засилена охрана.

"БСП винаги е имала позиция. Тя е изразявана от предишни наши колеги. Янаки Стоилов е човекът, който написа между 2009-2010 г. закон и той беше приет – съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 г. с нови редакции. Ние трябва да върнем състоянието там, където му е мястото", заяви депутатът от левицата Крум Зарков, цитиран от lex.bg.

БСП не са единствените, които настояват за такава промяна. От ВМРО също поискаха съкратеното следствие в такива случаи да отпадне. От партията дори предложиха въвеждането на химическа кастрация за осъдени за подобни престъпления.

Отпадането на съкратеното следствие бе подкрепено и от зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов. Той обаче подчерта, че такава промяна няма да реши проблемите изцяло. Проданов заяви, че в момента държавата не може да гарантира сигурността на гражданите си не само по отношение на тежките престъпления.

"И това не е проблем само на такива изключително тежки посегателства върху човешкия живот и чест. Вие чувствате ли се спокойно като пътувате по някоя от магистралите в страната, защото аз не се чувствам сигурен. Има големи проблеми, свързани със сферата на обществен ред и сигурност, която трябва да бъдат решавани", заяви той пред БНР.