БСП поиска Борисов да се разграничи от Симеонов заради думите му за руския патриарх

Днес в телевизионно интервю Симеонов нарече патриарх Кирил "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге"

Патриарх Кирил

Патриарх Кирил

БСП осъжда изказването на Валери Симеонов по адрес на руския патриарх и настоява правителството да се разграничи от вицепремиера, се казва в позиция на партията.

По-рано днес вицепремиерът Симеонов, който е лидер на Фронта за спасение на България и част от коалицията "Обединените патриоти" , която участва във властта заедно с ГЕРБ, направи в телевизионно интервю остро изказване по адрес на патриарх Кирил, като го нарече "цигарен митрополит" и "второразрядно ченге". Главата на руската църква беше в България за Трети март и изказа огорчение, че в словото си на Шипка президентът Румен Радев е отбелязал приноса на Полша, Литва и Финландия, наред с Русия, за освобождението на България заради воините от тези националности, загинали в боевете. Руската патриаршия разпространи и видео, от което се вижда как патриарх Кирил представя своя прочит на историята пред президента Радев, като подсилва изказа си с потропване с пръсти по масата.

Думите на вицепремиера Симеонов вече бяха критикувани от коалиционните му партньори "Атака" и ВМРО. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска Симеонов да се извини на главата на Руската православна църква.