Бреговата охраана на Либия потопи руски кораб от Крим

Граничарите са заподозрели танкера Goeast, плаващ под флага на Коморските острови

Бреговата охрана на Либия е обстрелял с 30-мм оръдия нефтения танкер Goeast (IMO 7526924), принадлежащ на руската компания "Ювас-Транс", която работи в окупирания Крим. За това съобщи изданието "Апостроф". Това се е случило на 6-и октомври. 

Граничарите са заподозрели танкера Goeast, плаващ под флага на Коморските острови, че се занимава с контрабанда на гориво. Екипажът на танкера не се подчинил на заповедите на бреговата охрана на Либия, затова, за да спрат плавателния съд, граничарите са използвали оръжие. В момента на обстрела танкерът се е движел, в резултат на попаденията и навлизането на вода в корпуса през многобройните пробойни,той се преобърнал. Съдържанието на цистерните се е изляло в морето. Съдбата на екипажа засега е неизвестна.

Руските представители не коментират факта. Известно е също, че лоцмани от керченската компания «Ювас-Транс» осигуряват съпровождането на кораби, нелегално пребиваващи в окупирания от Русия Крим.

Може да разгледате други материали от разследванията на международната разследваща общност InformNapalm по темата „Сирийски експрес“ за това как руски кораби прехвърлят въоръжение и техника в Сирия през окупирания Крим.