Бойко Борисов: При председателството ни ще бъдат най-тежките преговори за Брекзит, Балканите имат шанс да заместят Великобритания в ЕС

Премиерът се срещна с Жан Клод Юнкер

Бойко Борисов и Жан Клод Юнкер

Бойко Борисов и Жан Клод Юнкер

"По време на председателството ни ще бъдат най-тежките преговори за Брекзит, Балканите имат шанс да заместят Великобритания в ЕС. Обединението прави силата е валидно не само в България, а и за Европа. Съединението на ЕС може да ни направи възможно най-силни. За радост, голяма част от комисарите, най-вече с Юнкер, дългите години сме били заедно на европейски съвет". Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след проведеното съвместно заседание днес в Брюксел на българското правителство и Европейската комисия в Брюксел. Той застана заедно с Жан Клод Юнкер и Мария Габриел. 

"Бих се спрял на няколко теми, които биха прозвучали интересни - Западните Балкани и целия Балкански полуостров. Знаете тежките преговори за Брекзит и това е рядък шанс Балканският полуостров да замести Великобритания, защото имаме прекрасна природа, море и тн. Сега е моментът. Дълги години тази тема не беше слагана на масата, сега имаме редкия шанс да представляваме региона и да ги придвижим напред", каза още премиерът. "Това, което не е риск за ЕС е инфраструктурата, конкурентноспособността". 

"С отпадането на роуминга ще има възможност за инвестиции, туризъм, по-голям пазар. Виждам рядък шанс и затова съм благодарен, че на 17 май Европейският съвет прие да се срещнем лидерите на Балканите с лидерите на Европейския съвет. Действително е шанс за България и региона да се представим добре", заяви Борисов. Това е и една от темите за кохезията, присъединяването на Балканите към Европа.Други важни теми са за газовия хъб, енергетиката. Много теми обсъдихме и мисля, че няма нито една тема, по която да имаме спор или проблем, да нямаме синхрон, каза още премиерът. Аз съм голям радетел за това в сферата на отбраната да се направи ревизия. След като ще харчим милиарди по линия на НАТО, нека да имаме по ясна видимост за оръжия и военно оборудване", заключи Борисов. След като похвали страната ни за подготовката за председателството в ЕС, Жан Клод Юнкер се пошегува, че трябва да подобри българския си език. Той коментира още, че Европа е част от ДНК-то на България. Еврокомисарят ни Мария Габриел допълни, че днешната срещата на кабинета ни с ЕК е изключително важна, тъй като страната ни е дала заявка за добри резултати по време на председателството ни.