Борисов: Трябва да има диалог с Москва, но с наш превес в разговора

България не само, че не е Троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса

Йенс Столтенберг и Бойко Борисов

Йенс Столтенберг и Бойко Борисов

"България не само, че не е Троянският кон на Русия в НАТО, но е и най-дисциплинираният съюзник на Алианса". Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "България е направила много като един от най-дисциплинираните, лоялни и силни членове на НАТО. На тази среща направихме преглед на всичко, което сме направили заедно“, заяви Борисов и припомни, че със Столтенберг са провели среща и в Ню Йорк.

„Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправени преди много месеци - много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема“, посочи Борисов. Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия. „Но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора. Винаги съм бил против извън военните учения в Черно море, не може военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан. И искам да заяви не само че България не е Троянският кон на Русия в НАТО, но България е и най-дисциплинираният член на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили“, заяви министър-председателя.

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО. Ние сме надежда и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера“, коментира той.