БНТ раздава в евро тлъсти европейски хонорари на лоялни към ръководството

Няма прозрачност, правила и регламент, негодуват служители от държавната телевизия

От няколко години в държавната БНТ негласно работи на пълни обороти паралелна схема за допълнителни възнаграждения на избрани журналисти. За това алармираха Faktor.bg източници от „Сан Стефано“ 20, несъгласни с подхода на ръководството (виж копия от договорите в прикачения файл, б.р.). Става дума за пари, които идват по европейски програми като например „Информационна кампания за новата кохезионна политика на ЕС“. Проектът е по споразумение за безвъзмездна помощ между ЕК и БНТ. Договорите се подписват за определен срок – примерно за една година и за определена работа. Но  не били изключения случаите, когато едно лице получава допълнителни възнаграждения по няколко такива договора.

bnt_2_.jpg

По-любопитното е, че сумите са фиксирани в договорите и се изплащат в евро, което е истинско новаторство в работата на държавната медия.

Впечатляващ е и размерът на хонорарите – от 2500 до над 10 хил. евро,

което е почти паралелно удвояване на годишните заплати в медията, но проблемът е, че схемата действа само за избраници. Така например за делигиран продуцент при реализиране на телевизионното предаване „Европейци“ допълнителният стимул за година е 6750 евро. За сценарист и репортер пак на същото предаване „Европейци“ сумата достига 10 050 евро. В същото време няма адекватна оценка на гледаемостта и зрителския интерес към финансираното от ЕК предаване.

Според служители на БНТ в случая големият проблем е, че няма и прозрачност за  размера и изпълнението на въпросните европейски програми, нито ясни правила, как попадаш в списъка на достойните. Липсват критерии по които се избира един служител пред друг, кой оценява и дава зелена светлина на идеите? Как се сформират екипите? Защо не се прилага конкурсното начало? Възможно ли е и външни лица, с добри идеи да получат финансиране?

Тъй като

липсват ясни публични правила,

остава съмнение и за дублиране на работата на едно лице по основния му трудов договор с БНТ с тази по допълнителния договор от програма на ЕК. Не е ясно също кога точно изпълняваш задължения си по единия и по другия договор, след като работата и отговорностите се преплитат. Освен това в Приложение  №2, което е Бланка-становище за сключване на граждански договор със служител на БНТ, одобрено от генералния директор Кошлуков, ясно е посочено: Изпълнението на възложената работа се извършва извън рамките на установеното с индивидуалния трудов договор работно време. Пълен абсурд, ама в държавната телевизия номерът минава.

В БНТ коментират, че специалната селекцията минава през личното одобрение на генералния директор Кошлуков и изпълнителния директор Симеон Касабов, който е несменяем от началото на 90-те години на миналия век. Нищо че техните подписи не стоят под допълнителните договори. Не е ясно също дали Управителният съвет на БНТ е запознат и е одобрил функционирането на тази допълнителна схема за доходи. По-скоро горчивото усещане сред работещите в телевизията е, че допълнителните евра от европейските програми достигат предимно до послушните и верните на ръководството. Просто купуване на лоялност и вярност към шефа.

По ирония на съдбата в случая става дума за раздаване на дебели европейски пари, а БНТ отдавна не се слави като стожер на евроатлантизама. Напротив, ако човек следи предаванията и изявите не някои журналисти остава с усещането, че често антиевропейските настроения и внушения доминират, а пропагандата в полза на Кремъл и режима на Путин е официална политика.

Цялата схема с допълнителните пари от ЕК би звучала много по-европейски, ако програмите, размера на финансиране, правилата и спечелилите проекти се обявяваха открито на сайт на БНТ.

Не е за подценяване и фактът, че ЕК налива пари в държавна структура, която от години е нереформирана – раздут щат, неефективно използвана база, скъпа бюджетна издръжка.

Прикачени файлове