Бисер Петков: Стратегията ни е учени и висшисти да взимат много повече от минималната заплата

Водим преговори в коалицията да регламентираме извънредния труд

Бисер Петков

Бисер Петков

"Има трайна тенденция на нарастване на заплатите в България. Това е политика на правителството, а инструментът е повишаването на минималната работна заплата".  За първи път миналата година средното възнаграждение през декември е минало 1200 лева. Заетите в ИТ сектора взимат 3 000 лева". Това заяви пред БТВ социалният министър Бисер Петков. Той коментира новото повишение на заплатите на депутати и министри. Самият той не е сметнал още колко пари ще получава месечно след актуализацията. 

"Повишаването на заплатите не е предизборен ход, а логично следва от политиката на правителството. Ръстът на минималната работна заплата води до това, че доближава доходите със социалните работници. Такъв е проблемът с учените. Работим това да се промени. Тази година са предвидени с 30 млн. лв. повече за социалните услуги", подчерта Петков. 

"Мерките на прокуратурата и проверките в ТЕЛК са адекватни. Това е процес, който е дълъг. Всяка една система, която създава права на хората за ТЕЛК, винаги може да има корупционни практики", допълни социалният министър.

"От началото на годината водим преговори с коалиционните ни партньори в Кодекса на труда за извънредния труд. Той е позволен само в някои ситуации. Ние искаме да бъде регламентиран в рамките на година, но с договор между работещи и работодатели", добави Петков. 

"Проектът "Национална стратегия за детето" привлече вниманието на обществото и на организации. Повечето от хората го подкрепиха. Стратегията е насочена към това, да бъде възпитавано основно от родителите си. Те носят по конституция отговорност. Шамарите не са ефективни, искаме да покажем, че децата може да се възпитават и с положителни мерки", каза още министър Бисер Петков