Билкар за грипа: Старите хора са използвали разтривки с газ

За чайовете ние казваме, че болестта се поставя в сандвич и по-лесно се извежда, твърди Емил Елмазов

Емил Елмазов

Емил Елмазов

„Старите хора са използвали разтривки с газ. Това много е помагало особено с тази пречистена медицинска газ, особено с разтривки на стъпалата“, твърди председателят на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов. За профилактика се използват и етерични масла. В гореща вана за стъпала се добавят 4 - 5 капки масло от хизоп. „Може да се приложи и етерично масло от хвойна или етерично масло от бор, но с по-малък ефект. Има много варианти, стига човек да има подръка нещо от всички тях, за да може да си избере най-евтиния и най-подходящия за него. Но в никакъв случай не бива да се оставя на влажни и слузести храни, които дават повече слуз в организма. Хубаво е да се намали консумацията на прясно мляко, особено когато то не е същинско, не е истинско, а е консервирано с картонени кутии. Ако се използва горещо прясно мляко, задължително трябва да се разбие в него един жълтък. Той е желателно да бъде от дворна кокошка. Горещо мляко с разбъркан суров жълтък в него се приема от онези хора, при които отминава настинката или грипът, но се задържа като възпаление на фарингитната област. Те започват да говорят пресипнало, трудно и с напън. Тогава тази блага напитка много добре пасва“, посочи Елмазов в интервю пред "Фокус".

Ето още какво препоръчва големият билкар.

Билките бял оман и пчелник могат да се приемат за профилактика на грипните и простудни заболявания. Веднага щом човек се усети, че е фебрилен, трябва да приема отвари от двете билки. Те предизвикват свивания и разпускания на алвеолите в белия дроб, което спомага отделянето на натрупания жилав секрет. Терапията с двете билки трябва да продължи два до три дни. 

Емил Елмазов отбеляза, че след това трябва да се започне прием на подбел и риган, които осигуряват втечняването на жилавия секрет. След това лечение от 5 - 6 дни трябва да започне прием на медицинска ружа или със сладък корен за успокоение на белите дробове. „Така се постига едно стъпаловидно профилактиране на белия дроб, ако човек е усетил веднага своята фебрилност и увеличаване на въздействието на вирусния налеп върху себе си. Това е една добра профилактична програма, която българите биха могли да си позволяват спокойно“, посочи билкарят. 

Като друга терапия, която би могла да се използва за профилактика, но с по-малък ефект, той посочи накиснатите люти чушки „кайен“ в стара домашна ракия. „Това е стара профилактика. Ние го наричаме „червения дракон“ – леко иронизиране на един китайски продукт, който също е „дракон“, също е „червен“, но не може да окаже същата сила на въздействие върху бактериалните възпаления, които са в следствие на вирусните налепи. Този домашен препарат би могъл да се купи от мрежата“, добави Емил Елмазов.

Семена от коприва в пчелен мед успокояват силната кашлица и болките в гърлото

Емил Елмазов съветва още да се приема по една лъжичка сутрин и вечер от този мехлем, за да има ефект. По думите му медицинската ружа и сладкият корен също биха спомогнали намаляването на дразненето в гърлото. От сладкия корен могат да се направят бонбони за смучене или да се пие чай от него. Чаят от медицинска ружа пък спомага откашлянето и има успокояващо действие върху бронхите.

За облекчаване на симптомите на грипа „Хонконг“ – висока температура и болки в мускулите, Елмазов препоръча масажи с ароматерапия. Той допълни, че има специално изработени комплекси от аромати. За да се отпуснат вътрешно пък мускулите, е препоръчително да се прави чай от розмарин. 

„Много важен е хранителният режим. Затова е добре да се ядат топли бели кълнове от лимец, които човек може сам да си направи вкъщи за 48 часа. Също така ваните и изпотяването биха могли допълнително да дадат едно избързване на извличанията на възпаленията от организма. Чайовете, които са за простудни заболявания и са в наличност в билковите аптеки, също дават добър резултат. Тогава ние казваме, че болестта се поставя в сандвич и по-лесно се извежда“, посочи Емил Елмазов.