"Бетонът" на социализма и утопичните му обекти събрани в една изложба

Австрийският фотограф Бруно Кломфар заснема множество архитектурни обекти в България, построени в периода 1960 – 1980 година

На 21 ноември се открива фотографска изложба „България – друга гледна точка“ на известния австрийски архитектурен фотограф Бруно Кломфар. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Австрийско посолство София.

През 2016-а и 2017-а година, по идея и покана на господин Томас Щьолцл - зам. посланик в Австрийско посолство - София, Бруно Кломфар предприема няколко пътувания и заснема множество архитектурни обекти в България, построени в периода 1960 – 1980 година.

Архитектурните структури от 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, манифестация на мащабни утопични обекти, построени почти изцяло от бетон, вдъхновяват австрийския фотограф Бруно Кломфар да създаде серията PAST FUTURE.  Пътешествие-проучване на епоха, ориентирана към бъдещето тогава, изплъзваща се в миналото днес. Пътуванията го отвеждат в градове като Берлин, Хамбург, Братислава, Брюксел, Париж, Милано, Лондон и Цюрих, където той не само проследява иконите на архитектурната история, но също се интересува от емблематични сгради, застрашени от разрушаване, поради пропуски в законите за защита на архитектурното наследство. Проектирането на „минало бъдеще“ върху сегашното състояние на тези архитектурни обекти и функциите, които изпълняват, позволява различни слоеве време да  съжителстват в сложно преплитане.
Работата на Бруно Кломфар по този проект го довежда в София, като участник в груповата изложба „Uncommon places” на платформата Young Austrian Photography, представена в галерия SYNTHESIS през 2015 година. 

Фотографиите са заснети с изключителна прецизност и внимание към детайлите. Формиращ е изборът на фотографска техника, с която авторът работи, голямоформатна дигитална камера. Работата с нея изисква повече време и внимателен подбор на гледни точки. Получените изображения се съсредоточават върху пространствените структури и ясното им документиране, което позволява на зрителите да споделят пространственото преживяване на сградите и местата, които авторът изобразява, както и да усетят плътността на време, вложено при заснемането им.

В свят, в който фотографията става все по-безтелесна, изложбата предлага класическо представяне и усещане за материя, изпълваща пространството, заредена с исторически контекст. Творбите събуждат разнообразни усещания в различни възрастови групи. За всяко поколение архитектурата е натоварена с различни смисли. Тя надживява промените и хората, освобождава се от политическата натовареност, променя функциите си и не трябва да се възприема еднозначно, в което е смисълът на нейното опазване и поглеждане от друга гледна точка, споделя Надежда Павлова - автор и куратор на изложбата.