Беларус заговори за осуетено нападение на дронове от Литва, но няма доказателства

Изявлението на високопоставен служител може да бъде възприето като мръсна пропаганда срещу Запада

Ръководителят на службата за сигурност на Беларус Иван Тертел съобщи днес за осуетено нападение срещу столицата Минск с дронове, изстреляни от Литва. Това предават от Reuters по информация на руски държавни информационни агенции.

"Комитетът за държавна сигурност, в сътрудничество с колеги от други правоприлагащи агенции, наскоро проведе редица строги мерки за сигурност, които позволиха да се предотвратят удари от бойни дронове от територията на Литва по обекти в Минск и неговите предградия." Агенция РИА цитира шефа на беларуската сигурност.

Доказателства в подкрепа на твърдението засега не са предоставени, а коментар от страна на Литва няма. В този смисъл информацията на Тертел може да се възприеме и като мръсна пропаганда срещу Запада, с цел да оправдае конкретни бъдещи действия на властта в Минск. Резонно е да припомним, че Беларус е неизменен съюзник на Русия, оправдала агресията на Кремъл в независима Украйна. Нещо повече - с благословията на лидера Лукашенко беше позволено на Москва да използва нейната територия, за да започне инвазията в Украйна през февруари 2022 г.

По-рано този месец Европейският парламент официално обвини беларуския президент Александър Лукашенко заради участието в пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна чрез снабдяване на руските войски с боеприпаси и оборудване.