Русия направи показно с Беларус какво чака България, ако се включи в енергийните ѝ проекти

Москва праща некачествен нефт, за да не може Минск да изнася за Украйна, Полша и прибалтийските републики

Беларус временно преустанови износа на леки нефтопродукти в Украйна, Полша и балтийските страни, оправдавайки това с нискокачествените доставки на петрол от Русия до беларуските петролни рафинерии, каза заместник-генералният директор на Беларуската нефтена компания Сергей Гриб.

"В момента договорните задължения се преустановяват, докато не бъде решен въпросът с руския петрол", каза той. Гриб отбеляза, че "доставките на леки нефтени продукти - бензин и дизелово гориво - в Украйна, Полша и балтийските страни са преустановени". В петък, 19-и април, Беларус обяви рязко влошаване на качеството на петрола, идващ от Русия през участъка на магистралния нефтопровод Гомелтанснефте Дружба. Компанията информира операторите на главния петролопровод „Дружба” от други страни за настоящата ситуация. Източникът на замърсяване е открит в участъка Самара-Унеча на тръбопровода Дружба.

Русия на практика направи показно с Беларус какво чака България и Балканите с проектите, които постоянно ни пробутва. Ако страните не играят по свирката на Москва, няма да има газ, няма да има поддръжки на централи, а влюбените в Русия рубладжии у нас ще размахват пръст назидателно и ще ни се карат, че не слушаме. Припомняме, че само преди 12 години през зимата на 2007 г. Русия остави Азербайджан на студено и спра доставките на газ. Този факт обаче не пречи на т.нар. русофили на Балканите да продължават да работят за Москва.