Бащата на Григор Димитров стана почетен гражданин на Хасково

Димитър Господинов беше избран за почетен гражданин на Хасково

Димитър Господинов и Григор Димитров

Димитър Господинов и Григор Димитров

Бащата на най-добрия български тенисист в историята Григор Димитров, Димитър Господинов, беше избран за почетен гражданин на Хасково. Внесената от председателя на Общинския съвет Таня Захариева докладна с предложението бе гласувана с пълно мнозинство от присъстващите на днешната сесия 29 общински съветници. Първата ракета на България също е почетен гражданин на южния областен център от 31 януари 2014 година, съобщи БНР. 

Предложението за Господинов бе внесено от Инициативен комитет от 10 души, сред които са председателя на "Тенис клуб" - Хасково Йордан Йорданов и почетния председател и дългогодишен председател на Българска федерация бадминтон, проф. д-р Пюзант Касабян. Още 15 тенисисти и спортни деятели в тениса бяха удостоени с отличието "Почетен знак на Хасково". Сред тях е настоящият мениджър на Григор Димитров Георги Стоименов, както и Румен Сербезов, по чиято инициатива през 1980 година е построен най-модерният за времето си тенис-комплекс в парка "Кенана".

"Почетен знак на Хасково" получават и 7 бивши състезатели и треньори по тенис на маса, също един от спортовете с голяма популярност в Хасково, решиха още общинарите. Димитър Господинов Димитров е роден през 1967 година в Хасково. От 1991 година досега е треньор по тенис в родния си град с лиценз "АА". Под негово ръководство възпитаниците му са постигнали множество национални и международни успехи, бяха мотивите в предложението.

В него са изброени постижения на Гришо, докато той е бил негов наставник в спорта - европейски шампион по тенис до 14 г., титли до 16-години на турнирите в САЩ "Еди Хер Интернешънъл" и "Ориндж Боул" през 2006 година, европейски шампион до 16 години в Москва през 2007 година, шампионски титли за юноши на Уимбълдън и US Оpen през 2008 година, както и позицията номер 1 в световната ранглиста за юноши. Отбелязва се и капитанството на Димитър Господинов на българския национален отбор за Купа "Дейвис" през 2013 и 2014 година. Отличията ще бъдат връчени на удостоените на тържествена сесия на Общинския съвет на празника на Хасково 8 септември.