Банкси разбуни духовете с нов графит – първата му творба за 2024 г.

В лондонския Финсбъри парк

Снимка: EPA/BGNES

Снимка: EPA/BGNES

Анонимният британски уличен художник Банкси потвърди в профила си в Instagram, че стои зад графит, който беше забелязан за първи път в лондонския Финсбъри парк, съобщи "Гърдиън".

Творбата е нарисувана върху калкан на сграда, пред който има изсъхнало дърво. На стената е изобразена миниатюрна фигура, държаща машина за разпръскване на течности под налягане - в случая пръските са от зелена боя и оформят листна корона зад сухото дърво, създавайки впечатлението, че то е оживяло.   

Банкси, който никога не е разкривал официално своята самоличност, сподели снимки "преди и след" в Instagram. Художникът не е озаглавил публикацията си, което породи множество теории за значението на графита.

Някои смятат, че това е послание за надежда на фона на климатичната криза - такива послания са често срещани в графитите на Банкси, който е родом от Бристол в югозападна Англия.

Други предполагат, че това е песимистичен поглед към околната среда или коментар за зеленото измиване, тактиката, която ООН определя на уебсайта си като „подвеждане на обществеността да вярва, че дадена компания или друго образувание прави повече за опазване на околната среда, отколкото в действителност".

Документалистът Джеймс Пийк, създател на радиосериала на Би Би Си „Историята на Банкси“, коментира, че посланието е ясно - "природата се бори и от нас зависи да ѝ помогнем да се възстанови".

„Така че, когато се отдръпнете, изглежда, че дървото е оживяло, но по забележимо фалшив и синтетичен начин“, казва той. /БГНЕС