България приема за лечение 17 от пострадалите при взрива в Румъния

Поемат ги болници в Пловдив, Русе, Варна и София

Проф. Христо Хинков, снимка: БГНЕС

Проф. Христо Хинков, снимка: БГНЕС

В България се организира приемане в наши болници на 17 от пострадалите при експлозията на бензиностанцията край гр. Креведия, Румъния.

“По данни на консулството ни в Румъния няма пострадали български граждани. Сформирани са екипите на ЦСМП които да осигурят транспорта на постаравалите до болниците. Първоначалната заявка за нас е била за 8 души, имаме готовност за приемане на 17 души. Всички пострадали са с над 50% изгаряния.” - заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

"Те ще бъдат транспортирани с хеликоптери от румънска страна. От летището вече с наш транспорт ще бъдат хоспитализирани.” - каза още проф. Хинков.

Хинков обясни, че хеликоптерите ще кацнат в Пловдив, Русе, Варна и София, като 7 от 17-те души ще бъдат хоспитализирани във ВМА-Варна, 6 в Пирогов. Пострадали от взрива ще бдат приети също в "Свети Георги" в Пловдив и в две частни болници.

“Една от най-тежката травма е на изгаряне, болката е неописуема. Всичко зависи от човека и много фактори, обикновено от 70% нагоре изгаряния човек трудно оцелява.” - каза още здравният министър.

Д-р Бойко Пенков, заместник- министър по здравеопазването, уточни, че през нощта е бил създаден виртуален щаб, който да започне подготовката на нашата система, за да може да поеме транспортираните от Румъния.

“България с много усилия успя да осигури 17 реанимационни легла в клиниката по изгаряния. И други страни помагат - Германия е осигурила три легла. Ние направихме максималното като приятелска и гранична държава.” - каза още Пенков, след което обясни, че и МВР ще организира полицейски ескорт за по-бързо транспортиране.

До 57 души нарасна броят на ранените от две експлозии в нелицензирана бензиностанция за втечнен нефтен газ северно от Букурещ. Загинаха двама души. Преди това бе съобщено за 46 ранени и един загинал. Повечето от ранените са пожарникари, които са се втурнали към станцията, за да потушат пожара от първата експлозия, преди да избухне втората. Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи. На мястото на инцидента в община Креведия пристигнаха около 25 пожарни коли, а хората в радиус от 700 метра бяха евакуирани.