Австрия отвръща на Ердоган: Затварянето на джамии е само началото

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че решението за прогонване на имами и затварянето на седем джамии, както и за забраната на дейността на едно ислямско религиозно сдружение, е само началото, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

В интервю за виенския вестник "Йостеррайх" той каза, че трябва да продължи да се действа с всички сили против нарушаването на закона от страна на радикалния ислям. Сигурно съществуват още много организации и скрити културни сдружения, които нарушават закона за исляма и против които трябва да се действа последователно, заяви Щрахе.

Той отхвърли критиките на Ердоган, че австрийското правителство е действало по време на Рамазана и непосредствено преди президентските избори в Турция, изтъквайки, че е трябвало да се действа още преди две години, но това не се е случило.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция няма да гледа със скръстени ръце онова, което се случва в Австрия. На това ръководителят на парламентарната група на управляващата Партия на свободата Йохан Гуденус отговори, че Австрия със сигурност няма да позволи такова нещо.
"Изявленията на Ердоган показват как Турция желае да влияе на политиката на европейските страни. Австрия със сигурност няма да позволи това, а австрийското правителство със сигурност е отговорно за сигурността на нашата страна и прилагането на австрийските закони", реагира Гуденус в декларация. Той отправи послание към ислямската общност в Австрия, че изпълнението на закона не е свързано с Рамазана или други празници, а решенията се взимат от независими институции.

Австрийското правителство съобщи в петък, че ще изгони имами, за които е установено, че в противоречие със закона се финансират от чужбина, и ще затвори джамии, които разпространяват салафитска идеология.