Специалисти: Аукционна къща продава фалшификати на Майстора за половин милион лева

Седем от осемте произведения на Владимир Димитров не били рисувани от него

Автопортрет на Владимир Димитров-Майстора

Автопортрет на Владимир Димитров-Майстора

Художници и изкуствоведи предупредиха, че аукционна къща предлага на търг фалшиви произведения на Владимир Димитров – Майстора. Става въпрос за осем творби на обща първоначална стойност над половин милион лева, съобщи предаването "Господари на ефира". 

От аукционната къща уверяват, че всички творби имат сертификати, издадени от Националния историческия музей, които са проверени от Министерство на културата и Инспектората. Самите сертификати потвърждават автентичността на картините и имат печати. Документално всичко изглежда наред, но историята помни случаи, в които фалшификати са се сдобивали със сертификати. Директорът на галерията в Кюстендил, която носи името на Владимир Димитров - Майстора и пази над 1300 негови оригинала коментира картините, които се предлагат на търга. 

Доц. д-р Валентин Господинов смята, че има изключителни разминавания с цветовата гама на Майстора. Според него известният колорит на Майстора е обезцветен. Като пазител на творчеството на Майстора, Господинов смята, че не бива то да бъде профанизирано.

Изкуствоведът Доротея Соколова също твърди, че 7 от осемте картини са фалшиви. „ На нивата” не прилича на работа на Майстора, но е сравнително добро копие. „Мома с гергини” е по-скоро имитация. Всички произведения на Майстора, без „Ръкоцелуване” не са оригинали. Цените, обаче са като за такива, макар и първоначални", коментира специалистът. На търга бяха представени и осемте произведения на Майстора, едно конкретно беше продадено за 88 хиляди, а именно творбата „ На нивата”. Потърсихме мнението и на управителя на аукционната къща, според когото създалата се ситуация е атака срещу него. Съвсем скоро ще видите и неговото мнение. Очаква се Министерството на културата да вземе отношение по случая и да направи проверка на сигнала.