Асен Василев отряза културните дейци: Исканията ви не могат да бъдат удовлетворени

Хора на изкуството и работещи в културни институции от цялата страна днес излязоха на протести заради заложения нисък бюджет за култура за догодина. Финансовият министър Асен Василев обаче бе категоричен, че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени:

"Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година - с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28,5 милиона за музеи, читалища и библиотеки. Така че не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма как да се случи", коментира Василев.

Години наред работихме без да протестираме. В резултат на това стигнахме до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна, заявиха творците, които се включиха в протеста в Пловдив, предаде БНР.

"0,4 процента от държавния бюджет за култура е не толкова обидно за нас. То е обидно за тези, които са го определили, че трябва да бъде толкова, защото това е един индикатор за тяхната култура". Заветният един процент. За това се борим. Нека да се отделят повече пари, за да имат възможност и хората да гледат по-хубави спектакли, и ние да бъдем по-спокойни и по-свободни да творим за тях" е позицията на културните дейци.

Протестът в столицата приключи около 14:30 часа, след като в 12:00 хората от културния сектор се събраха пред сградата на Министерството на културата, затвориха бул."Александър Стамболийски" и след като никой не слезе за среща с тях, се отправиха към Министерския съвет.

Час и половина чакаха премиера Николай Денков и министъра на културата Кръстю Кръстев да се срещнат с тях. Но след като това не се случи, към 14.00 часа възникна напрежение между полицаите и протестиращите, стигна се и до блъсканица, докато а в сградата на Министерството на културата се провежда среща с контактна група от протестиращите.