Асен Василев: 3% средногодишна инфлация у нас според ЕЦБ

Той прогнозира, че ротацията ще се състои

Асен Василев

Асен Василев

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че средногодишната инфлация в България ще бъде 3 на сто по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Министър Василев е в Гент за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС, предаде БНР.

Той прогнозира, че ротацията в правителството ще се състои.

Всички прогнози показват, че критерият за инфлация - последният, който не сме изпълнили, за да се присъединим към еврото, ще бъде изпълнен тази година и ще можем да се присъединим към еврозоната през 2025 г., бе категоричен министър Василев.

На въпрос дали проблемите, които сега се очертават около ротацията на правителството по някакъв начин ще възпрепятстват това, Василев отговори:

"Разбира се, влизането в еврозоната изисква стабилна среда и редовно правителство, остава само Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка – но е чисто технически. Успяхме да придвижим тежки законодателни промени, които много време отлежаваха и сега те трябва да заработят в полза на гражданите." - посочи финансовият министър в отговор на въпрос за исканията за регулаторите.

"Не мисля, че меморандумът на ПП-ДБ е препъни камък, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на гражданите. Меморандумът всъщност предлага процес как да се избират членовете на тези регулатори - с предварително проверяване, с обществени обсъждания, с участие на НПО сектора, за да не е процесът само чисто политически, с ясно разделение кой кого номинира в този процес и за да не стои това, как да кажа прекалено абстрактно, регулатор като КЕРВ определя каква ще е цената на тока, каква ще е цената на газа. Един регулатор като КЗК казва има ли или няма монопол и съответно има ли или няма картелно действие в определени индустрии. Ние сме готови да дискутираме точно как това ще бъде постигнато. От тук нататък, ако има други предложения, нека да ги чуем." - каза министърът.

Според осведомени източници, ако в коалицията се разберат по този въпрос, другият - с ротацията, ще се реши за 30 секунди.