Арестуван в акция "Октопод" осъди прокуратурата за преживян "душевен дискомфорт"

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Апелативния съд

Арестуваният и обвинен за участник в престъпната група "Октопод" Момчил Кръстев е осъдил Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и прокуратурата за 116 хиляди лева, съобщи news.lex.bg. Кръстев, който впоследствие не беше осъден, и семейството му са завели искове за над 230 хиляди лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, като Софийският градски съд (СГС) му е присъдил близо половината.

Акцията "Октопод" само срещу Момчил Кръстев ще струва на КОНПИ над 80 000 лева, а прокуратурата е осъдена да плати общо 36 000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Апелативния съд.

Акцията

На 10 февруари 2010 г. Момчил Кръстев беше един от арестуваните от МВР заедно с Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, братята Пламен и Йордан Стоянови, както и Николай Велков. Прокуратурата го обвини, че от 1997 г. е участвал във въоръжена организирана престъпна група, образувана и ръководена от Алексей Петров, която се занимавала с пране на пари, данъчни престъпления, изнудване и сводничество. Кръстев остана в ареста само седмица и беше освободен срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка", след като срещу него нямаше събрани никакви доказателства за участие в престъпна група. Разследването срещу него беше прекратено година след арестите.

През 2010 година КОНПИ, която сега е част от новата антикорупционна комисия, е поискала, а съдът е допуснал възбрана и запори на имуществото на Кръстев за над 250 хиляди лева. Едва четири години по-късно - през 2014 година, обезпечението било отменено, а исковете, за които било допуснато, не били заведени от комисията за конфискация на имуществото.

Заради обезпеченията в исковата си молба Кръстев, съпругата му и синът му твърдят, че не са могли да водят нормален живот и общо са предявили искове за около 90 хиляди лева.

Освен това запорите са довели и до имуществени вреди от над 30 000 лева от лихви по неплатени данъци заради невъзможност да се разпореждат с имуществото си, както и над 500 лева от платена наказателна лихва по кредит.

Пред съда Кръстев посочва още, че общественият отзвук от задържането му и обвиненията за участие в "Октопод" бил огромен и продължителен. Новината за арестите била разпространена с клипове в сайта на МВР, били правени коментари от премиера Бойко Борисов и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че това е най-големият удар срещу организираната престъпност след 1989 г. Всичко това се отразило изключително негативно върху психиката на Кръстев, като той е преустановил участие в няколко дружества, затворил се в себе си, съпругата му се разболяла заради случилото се с него, а той нямал възможност да й помогне финансово за лечението.

По това време синът на Кръстеви завършвал училище и не можел да учи където иска, защото семейството му не можело да го издържа.

Съдът

Искът на Кръстев срещу прокуратурата е за 70 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от повдигнатото обвинение и 42 000 лева за имуществени вреди от пропуснати ползи в четирите години, в които е бил обвиняем, както и за платените през това време адвокатски хонорари.

Според съдия Невена Чеуз Кръстев е търпял както неимуществени, така и имуществени вреди от действията на прокуратурата. Тя приема за справедливо да уважи иска му до 30 000 лева за преживения "душевен дискомфорт" и присъжда 6000 лева имуществените вреди за хонорари на адвокати.

Съдът приема, че искът срещу КОНПИ е основателен, въпреки че пред съда от комисията възразяват, че са действали в условията на обвързана компетентност заради подаденото от прокуратурата уведомление. Според СГС обаче тази обвързаност се изчерпва със започване на проверката и след това всички действия на комисията са самостоятелни.

В решението съдия Чеуз отбелязва, че липсата на доказателства за незаконно придобито имущество или депозирането на иск за обезпечение, без да са налице достатъчно предпоставки, както и за това, че комисията сама не е поискала през тези 4 години отмяна на допуснатото обезпечение, се явява основание за иск срещу нея.

"При тези съображения настоящият съдебен състав намира, че по отношение на ищците е настъпила значителна отрицателна промяна както в семейния и трудовия им начин на живот, така и в техния бит, възможности и потенциал за развитие. Предвид което и втората предпоставка на фактическия състав на разпоредбата е установен по делото", пише в решението на СГС. Според съда обаче искът на Кръстев е основателен до 20 000 лева, а на сина му – до 10 00 лева. Изцяло уважен е бил само този на съпругата му за 20 000 лева.

Основателни според СГС са всички искове на семейството срещу КОНПИ за имуществени вреди от неплатени данъци и наказателна лихва за общо около 31 000 лева.