Ардински кюфтенца по рецепта на дон Тонино

Вкусотийка за ценители

снимка: Faktor.bg

снимка: Faktor.bg

Необходими продукти:
500 гр кайма 
3 сладки червени чушки
1 стрък праз
300 гр гъби (печурки)
100 гр кашкавал  
Кимион
Бял пипер
Олио
Сол
Салца (доматено пюре)

Начин на приготвяне:
Измийте гъбите и ги нарежете на парчета. Към тях прибавете измитите и нарязани на полумесеци двете червени чушки. Сложете ги в тиган с мазнина и ги запържете.

През това време си пригответе каймата, като към нея добавите ситно нарязания праз, червената чушка, сол, кимион и бял пипер. Измесвате я добре и я оставете за 30 минути да се овкуси добре с подправките. 

След като сготвите гъбите с чушки, ги извадете в чиния. В загрят с мазнина тиган сложете оформите малки кюфтенца, които трябва да запържите от всички страни. Когато вече са сготвени, прибавете към тях запържените гъби с чушки, добавете две супени лъжици салца (или гъсто доматено пюре). Разбъркайте ги добре и ги оставете да се готвят в тигана за още 1-2 минути, за да се глазират кюфтенцата. След това настържете върху тях кашкавала (по желание може да използвате и друго деликатесно сирене, което се разтапя).

Свалете ястието от огъня и го захлупете с капак, за да се разтопи кашкавала. 

Поднесете ястието в големи плоски чинии. Украсете със ситно нарязан магданоз или листенца босилек.

Само с промяната на една съставка тази рецепта може да изглежда различно като вкус и визия. Просто доматеното пюре заменете с 3-4 супени лъжици сметана за готвене. Полученият гъст сметанов сос ще придаде мекота и друг характер на ястието.