Антикорупционната комисия се опитва да спаси Волен Сидеров, тълкувайки превратно закона

Лидерът на "Атака" не е изпълнил задължението си да декларира, че е станал собственик в търговско дружество, което е противозаконно и подлежи на санкция

Волен Сидеров

Волен Сидеров

Новосъздадената антикорупционна комисия е прекратила преписката срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за недекларирани от него дялове във фирмата "Галерия Стил", стопанисваща едноименнатa галерия на ул. "Граф Игнатиев". Решението е от 12 април и е публикувано на сайта на комисията, като за него няма прессъобщение, съобщава сайтът на в."Капитал".

Припомняме, че Пламен Георгиев беше избран да ръководи новосъздадената в началото на годината комисия с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти, част от които е и партия "Атака".

Проверката по случая е образувана по сигнал на сдружението "Антикорупционен фонд" от началото на февруари. Повод за сезирането беше, че Сидеров не е изпълнил задължението да декларира факта, че е станал съсобственик в търговско дружество, за което и Законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и заместилият го Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество предвиждат една и съща санкция - глоба от 1000 до 3000 лева.

За да оневини лидера на "Атака", Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) приема, че няма как да накаже Сидеров, тъй като в момента, в който е извършил нарушението, е действал Законът за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, който впоследствие (към момента на подаването на сигнала) бил отменен и заменен със Закона за противодействие на корупцията.

Новата комисия приема, че новият закон, макар да регулира сходна материя, не въвежда идентични със стария закон задължения за деклариране.

Единствената разлика обаче е, че по стария закон промяната трябва да се декларира в едноседмичен срок, а по новия - в едномесечен. Волен Сидеров учредява дружеството "Галерия Стил" през октомври 2017 г., но декларира това обстоятелство на 8 февруари 2018 г. (в деня, в който "Антикорупционен фонд" внася сигнала).

А текстовете в новия и стария закон, определящи санкцията, са идентични: 

В Закона за противодействие на корупцията пише:
Чл. 173. (1) Лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация по този закон в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.

В отменения закон за конфликт на интереси текстът звучи така:
Чл. 34. (1) Лице, заемащо публична длъжност, което не подаде декларация по чл. 12 в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.