Андрей Ковачев: Путин води пропагандна война за душите и сърцата на европейските граждани

усия има интерес да се злепоставя ЕС, да се представя като заплахи за националните държави.

„Путин води пропагандна война за душите и сърцата на европейските граждани. Русия има интерес да се злепоставя ЕС, да се представя като заплахи за националните държави. В ЕС имаме звено, което следи за тези дезинформационни кампании. Трябва да сме нащрек, да познаваме информационния поток, да имаме критично мислене. Очакват ни важни и критични евроизбори, трябва да се гласува” .  Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ/ ЕНП,  пред БНТ.

"Ситуацията във Венецуела е наистина драматична и то от дълго време. Хората няма какво да ядат, затова, че социализмът не функционира. Където и да е правен такъв опит върху хора, по този начин не става!  Жалко, че режимът на Николас Мадуро изолира страната дори от хуманитарна помощ, което е нечувано. ЕП има ясна позиция  с огромно мнозинство спрямо Венецуела", категоричен е той.

Режимът не допусна членовете на ЕНП  във Венецуела миналата седмица. Подкрепяният от Русия президент Николас Мадуро отказва да допусне помощта, защото смята, че тя е предлог на военна намеса за свалянето му от власт.

„По отношение на Истанбулската конвенция в Европа няма раздиране, може би у нас има такова. Това не е документ на ЕС”, каза Ковачев.  Той коментира и анкетата, която родните ученици трябваше да попълват и в която бе нужно да посочат пола си – „тази анкета няма нищо общо с конвенцията за защита от домашно насилие”.

„Смятам, че нещата трябва да се гледат много по-спокойно. Не трябва да губим енергия в несъществуващ проблем. Ако някой администратор в ЕК е решил да се посочва полът от учениците, нека да поправи тази грешка, но не трябва да правим от това глобален проблем. Тази глупост трябва да се оправи от комисята”, коментира евродепутатът.

„Винаги съм бил за единна външна политика. Обвиняват ЕС, че е бавен, неефективен. Но същите тези обвинители не дават инструментите на ЕС да бъде бърз и ефективен – да има външен министър с глас, който да се чува, да не зависи от това в Рим, Атина или Берлин някой да му посочи пръчка и да каже „Няма да правиш това!”. Без лицемерие какво искаме? Ако искаме ЕС да не е джудже, трябва да сме единни.”, каза Ковачев. Той посочи, че важните решения в ЕС се взимат от Съвета на ЕС.

„ЕП няма правомощия по важните теми. Колко ще сме силни зависи от националните правителства. Дали ще има мнозинства от проевропейци или ще са повече тези, които искат да разрушат ЕС отвътре, разбира се, е важно. Видяхме колко се притеснява бизнесът, че при Брекзит определени регулации няма да важат във Великобритания. Трябва да има правила и неща, които да бъдат регулирани, например да няма роуминг. И, разбира се, където има нужда, да се оставят националните държави да взимат своите решения”, коментира той.

„Рейгън има мисъл, че „Свободата е на едно поколение разстояние от изчезване”. Ние не трябва да не се обръщаме назад, и да смятаме, че всичко е даденост”, каза Ковачев.